Актуелно

Нов пожар во околината на Прилеп, гори шумата над манастирот во село Селце

Нов голем пожар денеска се појави кај село Селце, во непосредна близина на манастирот „Св.Димитрија“. Со пожарот е зафатена густа борова шума која се протега веднаш над манастирот, а покрај екипите на Територијалната противпожарна единица (ТППЕ) – Прилеп, на терен излегоа стотина вработени во јавните претпријатија, како и поголем број …

Прочитајте повеќе »

Спој на теоријата и праксата – учениците од СОУ „Орде Чопела“ практичната настава ја изведуваат во прилепските компании

Партерно и хортикултурно уреден училишен двор, комплетно реконструирано кошаркарско игралиште, молерисани сите училници, кабинети и ходници, набавена нова индустриска машина за подигнување на хигиената на повисоко ниво, комплетиран процесот на набавка нови бели и смарт табли во училниците и лабораториите. Тоа е, како што истакна директорката Анета Пејоска, само дел …

Прочитајте повеќе »

Илија Јованоски: Пожарот кај Зрзе е ставен под целосна контрола

Пишува: Зоран Милошески Пожарот кој трет ден гореше на потегот од село Рилево па сѐ до близина на манастирот кај село Зрзе, општина Долнени, денеска е конечно изгаснат. Покрај припадниците на Територијалната противпожарна единица (ТППЕ) Прилеп, во акцијата за гаснење на пожарот се вклучија и авиони на Дирекцијата за заштита …

Прочитајте повеќе »

Пожарите кои вчера избувнаа на територијата на општина Прилеп ставени под контрола

Со натчовечки напори на Територијалната противпожарна единица од Прилеп, засилена со волонтери и вработени во општинските јавни претпријатија и „Македонски шуми“, како и со помошта која стигна од противпожарните единици од Битола, Крушево и Кавадарци, пожарите кои во текот на вчерашниот ден избувнаа на територијата на општина Прилеп се ставени …

Прочитајте повеќе »

Пратеничката функција и интересите на граѓаните

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Парламентарните избори се меѓу поголемите настани на кои долги години наназад навикнавме да бидат предвремени. Тоа се избори со најголема излезност и партиципативност на граѓаните во текот на изборниот процес. Во 1990 излезноста за парламентарните избори била 84,8 % од вкупниот број избирачи, а во …

Прочитајте повеќе »

Фестивал „Ристо Шишков“: Награда за севкупно уметничко остварување за „Семејни приказни“, претстава на прилепскиот театар

Прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“ од Фестивалот на камерен театар „Ристо Шишков “ во Струмица се врати со награда. На Фестивалот на кој учествуваше со претставата „Семејни приказни“, на прилепскиот театар му припадна наградата на НЕТА за севкупно уметничко остварување. Во претставата која ја режираше Милош Б. Андоновски, играат актерите Јасмина …

Прочитајте повеќе »

Јавен повик на Агенцијата за вработување за вклучување на невработените и работодавачите во мерката „Практикантство“

Врз основа на оперативниот план за активните програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2019 година, усвоен од Владата на Република Северна Македонија, Агенцијата за вработување објави јавен повик до невработените лица, за нивно вклучување во мерката „Практикантство“. Агенцијата ги повикува невработените лица до 34 …

Прочитајте повеќе »

Кучето и мачето легнаа заедно, ќе има ли јака зима?

Пишува: Зоран Милошески Во едно индијанско племе, кон средината на есента поглавицата го прашал врачот, каква ќе биде претстојната зима – студена или топла? – Да знам, ако идат студови, да им кажам на индијанците да одат во шумата да собираат дрвја – му рекол поглавицата на врачот. Но, бидејќи …

Прочитајте повеќе »