Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Прилеп: Паркингот што се наплаќа го „затна“ сообраќајот

Најфреквентната раскрсница, која се наоѓа во строгиот центар, е стеснета, со цел да се „украде“ простор за изградба на платен паркинг. Оттогаш, ова „тесно грло“ често предизвикува застој на сообраќајот во Прилеп. Пишува Зоран Милошески, Прилеп Прилеп е еден од градовите во земјава, во кои хаосот на улиците и булеварите, …

Прочитајте повеќе »

Не се гледа крајот на реконструкцијата на стадионот во Прилеп

Според планираните активности, требаше да биде поставена нова природна трева и рефлектори за одигрување на натпреварите во вечерните термини, но градежните работи се оддолжија поради низа пропусти. Претходната локална власт погрешно ја направила проектната документација, згрешила во процедурата, при планирањето и координирањето на реконструкцијата. Без решение за градба биле поставени …

Прочитајте повеќе »

Прилеп: Советниците дадоа виза за изградба на регионална депонија

Депонијата треба да биде лоцирана на територијата на Општина Новаци, а ќе значи затворање на постоечките ѓубришта на повеќе општини: Прилеп, Битола, Могила, Новаци, Ресен и Крушево. Пишува Зоран Милошески, Прилеп Членовите на Советот на Општина Прилеп ѝ дадоа зелено светло на предлог-одлуката на Владата за основање регионална депонија за …

Прочитајте повеќе »

Чекајќи го подоброто утре…

Пишува: Зоран Милошески …И така, (пред)велигденски, полека се трошат деновите до доаѓањето на моментот на вистината и излезот од лимбо состојбата. Разбистрување или заматување? Ќе нѐ биде или не? На 17 април Европската комисија ќе го објави Извештајот за Македонија, а веќе следниот ден на гости ни доаѓаат Хан и …

Прочитајте повеќе »

Приватните пекарници со проект до работна сила

По завршувањето на обуката, 10 невработени лица ќе бидат ангажирани и три месеци ќе добиваат бруто-плата 17.000 денари, а работодавачите имаат обврска да ги задржат шест месеци. Со програмата се предвидени вкупно 240 часа настава, од кои 180 теоретска и 60 часа практична, по што се полага завршен испит. Зоран …

Прочитајте повеќе »

МВР ќе добие компјутерски центар во Прилеп

Зоран Милошески Изградба на ИКТ (Информатичко-комуникациска технологија) центар за опоравување од катастрофи и обезбедување на континуитет на работа почна да се гради во Прилеп. Проектот е финансиран од ИПА-фондовите на ЕУ, чии партнери се министерствата за финансии и за внатрешни работи. Краен корисник на Информатичкиот центар е Министерството за внатрешни …

Прочитајте повеќе »

Прилеп: Ексдиректор на основно училиште незаконски вработил секретарка

Поради непочитување на Законот за работни односи од Никола Кузески, поранешниот раководител на ООУ „Кире Гаврилоски-Јане“, државниот инспектор за труд ѝ врачил отказно решение на Изабела Новоселец, вработена како секретар во оваа образовна установа. Пишува Зоран Милошески, Прилеп Во прилепското основно училиште „Кире Гаврилоски-Јане“, Државниот инспекторат за труд утврди незаконско …

Прочитајте повеќе »

За свлечиштето, Баиро и “божјите сили“

Пишува: Зоран Милошески Не само за прилепчани, туку и за кавадарчани, велешани, штипјани и за многу граѓани од повеќе градови од Македонија, патувањето до Преспа, Охрид и граничниот премин Ќафасан, подолго време претставува голгота. Не само заради лошите патишта, туку и заради затворените патишта. Независно која е вашата крајна дестинација, …

Прочитајте повеќе »