Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Во 13 општини во Македонија, од 10 до 30 јуни ќе биде спроведен пробен попис на населението

Државниот завод за статистика забрзано се подготвува за организација и успешно спроведување на пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, кој ќе се одржи следната година, од 1 до 21 април. Во рамки на тие подготовки, следниот месец, од 10 до 30 јуни, на територијата на 32 …

Прочитајте повеќе »

Приказната за трите врби

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Во една прилика се најдов во расправија за обични дрвени предмети, за кои наспроти мојата непопустливост, еден познаник инсистираше да ги земе. На крајот, после долго натегање, предметите останаа каде што припаѓаа, а човекот со кој се расправав ме повика и ми рече:„Ајде сега да …

Прочитајте повеќе »

Европа на дофат

Пишува: м-р Анита Ангеловска Го добивме најпозитивниот извештај со чиста, безусловна препорака на Европската комисија за почеток на преговорите за членство во Европската унија – одекна веста на сите медиуми. Имајќи го предвид времето кое нашата држава го помина во подготовки пред портите на Европа, ова е повеќе од радосна …

Прочитајте повеќе »

ЈКП „Водовод и канализација“: Груба лага и клевета е дека парите од претпријатието се трошат на расипнички начин

„Во обид да извлечат ситни дневно-политички поени, ОК на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп во континуитет пласира серија на лаги, невистини и клевети за моето и за работењето на ЈКП ‘Водовод и канализација’. Ја разбираме желбата на ВМРО-ДПМНЕ, но вистината и фактите кажуваат нешто друго. Имено, груба лага и клевета е дека парите …

Прочитајте повеќе »

Заев вети – метлата мети!

Пишува: Зоран Милошески После 24 месеци централна и 18 месеци локална власт, владејачкиот СДСМ подвлече црта. Или подобро кажано, Заев рече:„Другари, ја прекардашивте“. И не метлата, туку го зеде партискиот сатар и – пресече. Неподелено беше мислењето на граѓаните за неопходноста од генерален ремонт во партијата. И тоа на секое …

Прочитајте повеќе »

Од 21-23 јуни ќе се одржи третото издание на „Вен ин Крушево“

Од 21 до 23 јуни, ќе се одржи третото издание на „Вен ин Крушево 2019“, еден од најуспешните и најпопуларните настани во Крушево. Настанот ќе се одржи на Крушевското езеро, кое ќе биде камп за одржување на многубројните планирани активности, меѓу кои и параглајдинг, кајакарење, планинарење и сл. Третото издание …

Прочитајте повеќе »

Музеј на заедништво и дијалог „Крали Марко“

Пишува: Рубин Белчески историчар – кустос советник НУ Завод и Музеј – Прилеп Овој труд е презентиран на Советувањето на МНК ИКОМ одржано во Куманово – градот на културата за 2019 година, по повод 18 МАЈ – Меѓународниот ден на музеите, на тема: Музеите како културни средишта – иднината на …

Прочитајте повеќе »

Sapere aude!

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Просветителството е општ духовен и мисионерски покрет на европското граѓанство, посебно интелегенцијата, кој се одвива во XVIII век како борба против догматските авторитети. Преку развојот на просветителството се преиспитуваат и на нов начин се согледуваат и концепираат поимите човек, природа, ум и бог; со тоа …

Прочитајте повеќе »