Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Марјан Ристески „баеги“ натоварен со кривични пријави

Најголемиот дел од споменатите пријави ги поднесе прилепскиот адвокат Жарко Стеваноски. Сите пријави против службените лица од претходната локална власт и правните субјекти, пред нивното процесирање до ОЈО – Прилеп биле анализирани од тим на правници. Се покажа дека ОЈО – Прилеп не само што не сака да ги работи …

Прочитајте повеќе »

Театар кој создава уметност – шеесет и осум години на прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“

Пишува: Зоран Милошески Со изведбата на претставата „Од кол на кол“, прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“ го прослави 68. роденден. Истовремено, претставата на режисерот Коле Ангеловски која ансамблот на прилепскиот театар ја играше во чест на јубилејот, одбележа 10 години од својата премиерна изведба. Од првата претстава „Кир Јања“ на авторот …

Прочитајте повеќе »

Ќутете потивко

Пишува: Габриела Илиевска Транспарентност… Не знам зошто зборот на власта ѝ асоцира на нешто ново, досега некажано и неслушнато, кога во изминатите години, на секој втор транспарент во десетиците маршеви и протести, беше испишан токму овој збор? Транспарентност и одговорност – најпосакуваните нешта во “шареното“ време. Или барем јас така …

Прочитајте повеќе »

Пазарења за атрактивната локација на „Пазари“

Откако кон крајот на 2014 година „Кам фуд“ се откажа од изградба на трговско-деловниот комплекс во строгиот центар на градот, работите се чуваа подалеку од очите на јавноста. Нов газда на атрактивната локација стана „Тинекс“, но не се знае колку чинеше купопродажбата, дали е изменет проектот и статусот на земјиштето …

Прочитајте повеќе »

Убави маски и голема посетеност – “Прочка 2018“ блесна во полн сјај

Тридневниот меѓународен карневал „Прочка 2018“, денеска финишираше со централниот настан, дефилето на околу 1.000 учесници од Македонија, Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Бугарија и Албанија. Голем број граѓани на Прилеп, како и бројни посетители од земјата и странство, дојдоа да го проследат 17. издание на прилепскиот карневал. Посакувајќи им добредојде …

Прочитајте повеќе »

Прилепските мечкари канат на карневалска забава

Утревечер ќе биде организирана карневалска забава, на која жирито ќе ги избере најуспешните маски во различни категории, а на кои здружението „Прилепски мечкари“ ќе им додели парични награди и дипломи. Пишува Зоран Милошески, Прилеп Во Прилеп почна Меѓународниот карневал „Прочка 2018“, кој во градот под Марковите Кули се одржува по …

Прочитајте повеќе »

Партиципативното буџетирање – можност граѓаните да одлучуваат за распределба на парите од општинскиот буџет

Пишува: Зоран Милошески Во организација на FISCAST мрежата, во 10 општини во Македонија во тек е реализацијата на проектот „Мои пари, моја одговорност: Партиципативно буџетирање во општините во Македонија“. Проектот има за цел да ги подобри праксата и учеството на засегнатите страни во процесот на буџетирање на локално ниво, како …

Прочитајте повеќе »

Со новиот Закон за тутун, ќе бидат укинати “белите картони“

Пишува: Зоран Милошески Подрачното Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство од Прилеп, како регион каде производството на тутун е најголемо во државата, денеска на прес конференција ги информираше граѓаните за измените на висината на субвенциите за предадениот тутун од ланската реколта. Зоран Пачешкоски, овластениот раководител на подрачното Министерство, рече дека …

Прочитајте повеќе »