Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Валентина Пурдеска, жената која ја крои правдата во “машкиот“ спорт

Пишува: Зоран Милошески Прилепчанката Валентина Пурдеска е првата жена во Македонија, карате судија, која ги поседува сите 6 европски лиценци, како во кати, така и во борби. Од минатиот месец Пурдеска ја поседува и највисоката лиценца која ѝ овозможува да ги суди финалните натпревари на европските првенства во борби, додека …

Прочитајте повеќе »

Прилеп: Безмилосно се крчмел имотот на „Пазари“

Поради сериозна беспарица во моментов не може да се размислува за каква било модернизација или за посериозни инвестиции во јавното комунално претпријатие, вели Илиески. Пишува Зоран Милошески, Прилеп Недомаќинско работење, долгови кон вработените, крчмење на имотот, уништен лик на еден од најубавите пазари во државата, тоа е она што го …

Прочитајте повеќе »

Eксградоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески, доби условна казна

Поради сторено кривично дело „несовесно работење во службата“, Основниот суд во Прилеп го прогласи за виновен поранешниот градоначалник на Прилеп, Марјан Ристески. Судот го осуди Ристески со парична казна од 60 глоби, или на вкупна парична казна од 36.900 денари. На експрилепскиот градоначалник, судот му изрече и алтернативна мерка, односно …

Прочитајте повеќе »

Прилеп: Јавните претпријатија на раб на ликвидност

Причина за тоа се евидентираните недоследности во извештаите, утврдени од страна на Комисијата за финансирање и буџет и, како што рече претседателот на Советот, Миле Талевски, големиот број нејаснотии и несоодветни податоци. Пишува Зоран Милошески, Прилеп Мнозинството во Советот на Општина Прилеп не ги изгласа предлог-одлуките за усвојување на тримесечниот …

Прочитајте повеќе »

Друже, друже, авиони круже!

Пишува: Зоран Милошески Не така одамна, после неколкуте неуспешни обиди да договориме кафепиење, пратеник од една политичка партија од град во југозападниот дел на Македонија, ми рече:„Друже, деновиве сум во Скопје, штом тргнам за дома, обавезно те барам да се видиме“. И си реков, ОК е, прифатливо. Оти, зафатен е …

Прочитајте повеќе »

Земјоделските здруженија бараат Министерството да ги соопшти имињата на фирмите кои вршат увоз на брашно

Пишува: Зоран Милошески На последната редовна седница на регионалниот сојуз на земјоделци „Клас“, било разговарано за настанатиот проблем со увоз на брашно од Србија. Според нивните видувања, не станува збор за проблем настанат помеѓу Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство и Република Србија, туку за непочитување на законите од страна …

Прочитајте повеќе »

Планови: Крушево да се врати на туристичката мапа

Намален општински долг, исплатени советници и избирачки одбори, ново противпожарно возило, инвестиции за развој на туризмот и на бизнисот се дел од она што крушевската локална самоуправа и градоначалникот го сработија во изминатите четири месеци Пишува Зоран Милошески Намален општински долг за два милиони денари и исплата на обврските кон …

Прочитајте повеќе »

Пендрекот на Црна сабота

Пишува: Зоран Милошески Во сета своја несовршеност, Југославија беше држава со сите атрибути: војска, полиција, респектабилно образование, бесплатно здравство, врвен спорт, солиден стандард, отворени граници, скапоцен пасош, море…наше море! Ги имаше Вардар и Триглав, Звезда и Партизан, Југопластика и Локомотива, Мура и Каменско, Трепча и Саса, Фиат и Фиќо, Цавтат …

Прочитајте повеќе »