Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Глад

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Пред некое време читав еден текст на Горан Стефановски, кој во мене побуди многу размисли. Но она што сакам да го споделам со овој текст, е употребата на фразата “општествено мерлива корист”. Што е кај нас општествено мерливо корисно? Да имаш убава кола, голема куќа, …

Прочитајте повеќе »

ИНТЕРВЈУ со Илија Јованоски: Реконструкција на булеварот, нов мост и завршување на Градскиот стадион – приоритети за 2019 година

„Целосната исплата на наследениот општински долг од 2 милиона евра, ме прави задоволен од досега сработеното. Реконструкција и проширување на булеварот ‘Гоце Делчев“, изградба на нов мост и комплетно завршување на работите на Градскиот стадион, се трите приоритети за следната 2019 година. Поставувањето на фотоволтаици на општинската зграда и на …

Прочитајте повеќе »

Зошто е важна политичката едукација?

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Можам да претпоставам дека политиката на многу од нас не ни асоцира на доблест. Напротив, кога велиме “политика“, тогаш ни се надоврзуваат негативни поими кои неа ја опишуваат како измама, манипулација, искористување, злоупотреба… Тоа, секако, не е случајно, туку е резултат на нашите досегашни искуства …

Прочитајте повеќе »

Дишеме ли сите ист воздух?

Пишува: Габриела Илиевска „Love is in the air…“ Кога ќе речеш дека во 2014 година си почнал некаква битка за чист воздух, а 4 години подоцна нема ништо сменето по тоа прашање, ти преостануваат две опции: или да ја продолжиш битката, или ако во меѓувреме си имал моќ нешто да …

Прочитајте повеќе »

Зошто е значаен 10 Декември 1948 година?

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Што претставува овој датум? Зошто е важно да се потсетиме што се случило на овој ден? На 10 Декември 1948 година, во Генералното собрание на Обединетите нации беше усвоена и прогласена Универзалната декларација за човекови права. Генералното собрание на Обединетите нации ги повикува сите земји …

Прочитајте повеќе »

Да посветиме поголемо внимание на причините за родово базираното насилство

Обраќање на Габриела Илиевска, Претседател на Комисијата за еднакви можности при Советот на општина Битола, на трибината со наслов „Важноста на женското здружување во борбата против родово базираното насилство“ Со ратификацијата на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство, во јавноста …

Прочитајте повеќе »

Јас ќе ти завршам работа!

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска По дефиниција, институциите од централната и локалната власт треба да бидат сервис на граѓаните. Затоа секој од нас е даночен обврзник – за да добие услуга од вработените во секоја од 1302-те државни институции. Оттука, должност на секој вработен во јавната администрација е да одговори …

Прочитајте повеќе »

Во земјата на “унисекс“ експертите

Пишува: Зоран Милошески Тој: Ало, се слушаме? Јас: Да, се слушаме, повелете. Тој: Во програма сум? Јас: Да, во програма сте. Тој: Добровечер, поздрав до емисијата(!). Јас: Добровечер, повелете, имате да кажете нешто во врска со темата? Тој: Имам, ама сега се вклучувам, можи да ми кажите која е темата? …

Прочитајте повеќе »