Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Со објавениот Извештај, Државниот просветен инспекторат ја девалвира наставничката професија

Со објавениот Извештај, Државниот просветен инспекторат ја девалвира наставничката професија

Пишува: м-р Анита Ангеловска Апатијата која подолго време е присутна меѓу наставниот кадар во основните и средните училишта заради многуте реформи и обиди да се подобри образованието, како клучен сегмент на секое општество, дополнително ја продлабочува извештајот кој го објави Државниот просветен инспекторат за работата на наставниците. На повеќето медиуми …

Прочитајте повеќе »

Синдромот „гости”

Синдромот „гости”

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Се сеќавам уште од мала, а верувам дека и секој од вас барем еднаш се соочил со „синдромот гости”. Тоа се случува во многу семејства кои кога имаат гости, сите стануваат покултурни, поразумни, потрпеливи, пофлексибилни. Дури и сум била на гости кај блиски комшии или …

Прочитајте повеќе »

Исчистено ѓубрето од напуштениот објект во непосредна близина на прилепскиот Дневен центар за лица со церебрална парализа

Исчистено ѓубрето од напуштениот објект во непосредна близина на прилепскиот Дневен центар за лица со церебрална парализа

Пишува: Зоран Милошески Со механизација и зголемен број на работници, денеска ЈКП „Комуналец“ ги исчисти огромните количини ѓубре кои несовесните граѓани го фрлале во напуштениот објект, кој се наоѓа непосредно до Дневниот центар за лица со церебрална парализа во Прилеп. Стар мебел, картони, најлон, пластични предмети од домаќинство, пет амбалажа, …

Прочитајте повеќе »

Општина Прилеп го одбележа 9-Мај, Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа

Општина Прилеп го одбележа 9-Мај, Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа

Со положување свежо цвеќе на Могилата на непобедените во Паркот на револуцијата, Општина Прилеп ги одбележа 74 годишнината од победата над фашизмот и 69 годишнината од Денот на Европа. Градоначалникот на општина Прилеп, Илија Јованоски истакна дека сеќавајќи се на 9-ти Мај 1945 година, не смееме да доволиме да се …

Прочитајте повеќе »

Манипулативната моќ на социјалните медиуми

Манипулативната моќ на социјалните медиуми

Пишува: м-р Анита Ангеловска Навидум ден како и сите останати работни денови. Со јасни цели се подготвувам за часот: учениците да го анализираат влијанието на медиумите и медиумската пропаганда во современото општество и да градат одговорен однос во користењето на социјалните медиуми. Очекувањата се да дискутираат за потребата од критичко …

Прочитајте повеќе »

Стево Пендаровски е новиот Претседател на Република Северна Македонија

Стево Пендаровски е новиот Претседател на Република Северна Македонија

Пишува: Зоран Милошески Според резултатите кои ги соопшти Државната изборна комисија, од преброените 99,29% од гласачките ливчиња, кандидатот за Претседател Стево Пендаровски освоил 432.728 гласови, а Гордана Сиљановска Давкова 374.131 глас. Со тоа, Стево Пендаровски е новиот Претседател на Република Северна Македонија. Во своето вечерашно обраќање, новоизбраниот Претседател на државата, …

Прочитајте повеќе »

Како се носат одлуките кои влијаат врз нашите животи?

Како се носат одлуките кои влијаат врз нашите животи?

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Секој од нас на дневна основа носи бројни одлуки. Начинот на кој секој одлучува индивидуално, е приватна работа на секој човек и тоа не би требало да е предмет на нашиот интерес. Но начинот на кој одлучува личност која е на јавна функција е многу …

Прочитајте повеќе »

Пазарот со правдата боли повеќе од неправдата

Пазарот со правдата боли повеќе од неправдата

Пишува: Сотир Габелоски Пред само неколку години, на денот на Христовото воскресение со полициска придружба се упатив дома, за да се заштитам од физичките напади на сегашен член на највисокото тело на ВМРО ДПМНЕ, сопруг на една поранешна пратеничка од оваа партија. Денес во тек се преговори за законот за …

Прочитајте повеќе »