Белорусија е исклучена од учеството на Евровизија во 2021 година, што треба да се одржи во Ротердам, Холандија, од 18 до 22 мај 2021 година, откако се покажа дека двете песни што се доставени „сe кршење на правилата на конкуренција “, пишува „Глобал воис“.

Европската унија за радиодифузија, која е одговорна за организирање на годишниот натпревар на пеење, на почетокот на март ја дисквалификува првата песна снимена од белорускиот бенд Галаси ЗМеста, насловена како „Я научу тебя“ („Јас ќе те научам“), барајќи од државниот радиодифузер Belteleradiocompany (BTRC) „да ги преземе сите неопходни чекори за да се измени нивниот влез на овогодинешниот настан, за да се осигура дека е тој усогласен со правилата на натпреварот“.

Според правилата на Евровизија, државниот или јавниот радиодифузен сервис на секоја земја е одговорен за управување со националниот процес на селекција и работа со избраните уметници за проверка на нивните записи за песна. Кон крајот на март, БТРЦ ја достави втората песна од истиот бенд, но ЕБУ исто така смета дека е таа непристојна.

Иако првичната песна поднесена од Галаси ЗМеста не е експлицитно политичка, таа содржи прикриени референци за борбата за моќ што во моментов се одвива во Белорусија. На пример, рефренот, заснован на насловот на песната, гласи: „Ќе те научам да танцуваш на мојата слама / ќе те научам да го проголташ мамка ”). Самите музичари се отворени во нивната поддршка за претседателот Александр Лукашенко, а многу од нивните песни содржат иронични коментари, насочени кон исмевање на белоруската опозиција и учесниците на неодамнешните антивладини протести. 

Извор: МЕТА