Бобан Илиќ осуден на шест години затвор за случајот „Алмир“

Бобан Илиќ е осуден на шест години казна затвор за случајот со малиот Алмир, одлучи кумановскиот суд од каде велат дека казната е соодветна со оглед на настанатите последици.

-Судот ги имаше предвид сите докази и закон рамки за или соодветна казна согласно дејствијата кои ги презеле и настанатата ситуација. За останатите тројца, судот ја имаше предвид последицата, затоа е одредена минималната казна – рече судијката Денковска.

Таткото на Алмир, Седат Алиу, беше осуден на шест месеци затвор, Абдула Алиу, 9 месеци затвор, и Сами Демири 9 месеци затвор за делото „насилство“.

-Срамно е што за таков сериозен прекршок ќе му се изрече пресуда од 6 години. Судот не ги зема предвид многуте факти, вклучувајќи го и животот на младиот Алмир Алиу, а пак за да биде пресудата е уште поскандалозна, судот му изрече казна на таткото и на семејството на Алмир. Јас како правник ќе се борам да докажам дека е ова монтиран случај. Самото обвинителство го водеше процесот за ваков резултат да се добие. Ние верувавме дека судот ќе изрече многу повисока казна предвидена согласно Кривичниот законик рече адвокатот Асмир Алиспахиќ.

Обвинетиот Бобан Илиќ се товари за „тешко дело против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот“, во врска со смртта на Алмир.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Ковачевски: Пораката од САД, НАТО и ЕУ е јасна -сите политички партии треба да ја сфатат и да го поддржат европскиот пат на државата

„Пораката од нашиот стратешки партнер САД е многу јасна и од заменик-помошникот државен секретар на …