Select Page

Category: Анализа

Анализа: Ново одложување на датумот може внатрешно да ги разниша Македонија и Албанија

Истакнати регионални аналитичари во анализа објавена на „Јуропиан Вестерн Балканс“ предупредуваат дека ново одложување на доделувањето датум за преговори за Северна Македонија и Албанија би имало негативен ефект на внатрешно...

Прочитај повеке

Анализа: Во вториот круг претседателот ќе го избираат гласачите Албанци

Првиот круг од претседателските избори во неделата, освен што мина со една од најмалите излезности на изборите и други плебисцитарни форми во самостојна Македонија, донесе и шок за владејачката коалиција. Нивниот кандидат, Стево...

Прочитај повеке

Каква тежина имаат изречените мерки за претпазливост за членовите на злосторничкото здружение?

Пишува: Жарко Стеваноски Оправдано, поради непознавање на стручната правна материја, социјалните мрежи изобилуваат со незадоволство од одлуките кои Кривичниот суд ги изрекува против членовите на злосторничкото здружение....

Прочитај повеке

Каков имот крие од јавноста пратеникот Димитар Стевананџија?

Анализата која следува е резултат на зачудувачката леснотија со која пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Димитар Стевананџија се огради од обвинувањата на опозицијата дека го крие својот имот од јавноста. Неговиот одговор дека сиот имот...

Прочитај повеке

Димитар Стевананџија – од обесправен наставник, до дебело „нафатиран“ народен пратеник

Пишува: Жарко Стеваноски Ретко кој знае дека пратеникот Димитар Стевананџија до 2002-2003 година се презиваше Стеваноски, како што впрочем и денес се презиваат неговите родители. Не е познат мотивот поради кој Димитар Стеваноски...

Прочитај повеке

Стравот, траумите и гласот на Македонецот

Пишува: дипл.ел.инг. Димитар Јовески Оваа анализа решив да ја започнам од крајот. Крајот на едно време кое на генерациите на нашите предци, во глобала, им донесе мирен живот со исклучок на поединци, кои пак од страв и трауми од...

Прочитај повеке
Loading