Колумни

Избори во СДСМ – запирање на тонењето или чекор поблиску до амбисот?

Пишува: Зоран Милошески „Вие сте осудени да живеете во состојба на пропаѓање. Не, не на пропаст, да се разбереме. Пропаста е дефинирана состојба. Ни на благосостојба од која сте далеку. Туку на постојано и постојано пропаѓање. Во истите дупки, на ист начин. Повторно и повторно, упорно и тврдоглаво. Никогаш не …

Прочитајте повеќе »

Одберете ги најдобрите кандидати, не најмалку лошите

Пишува: Зоран Милошески Социјалдемократите се наоѓаат на почеток на постапката за избор на нови претседатели и раководства на Општинските организации. Во ситуација на претрпен пораз на последните локални избори и алармантно мал број освоени гласови, претстојните внатрепартиски избори не можат да се дефинираат никако поинаку освен како – клучни. Впрочем, …

Прочитајте повеќе »

Црвени теписи и свештенички одори за „најпатриотските“ градоначалници

Пишува: Зоран Милошески Полека изминува и третиот месец од мандатот на новоизбраните градоначалници и членови на општинските Совети. Со тоа спласнуваат еуфоријата од изборниот триумф и нереалните очекувања на сите оние кои својот глас го дале за победниците, со надеж дека нивната верност ќе биде валоризирана со вработување, унапредување или …

Прочитајте повеќе »

Кога јагнињата ќе стивнат

Пишува: Зоран Милошески „Нашите животи завршуваат оној ден кога ќе останеме тивки за прашањата кои нѐ засегаат.“ Мартин Лутер Кинг Поминаа изборите, стивнаа јагнињата. Исчезнаа бунтовниците, онеправданите, слободоумните, независните, борците за човекови права, душегрижниците за здрава животна средина… После толку голема изборна врева и џева, после толкав гнев и револт, …

Прочитајте повеќе »

Златко Лашко беше редок чоек!

Пишува: Зоран Милошески На денешен ден пред една година не’ напушти Златко Лашкоски. Потсетувајќи се на тажниот датум, неговата сопруга Гордана денеска го оствари она коешто го вети: постхумна промоција на книга со 49 негови песни, насловена како „Мојот пат низ песна“. Краток, прекраток беше неговиот пат. Оти Лашко беше …

Прочитајте повеќе »

Двојни избори за старо-нови лидери

Пишува: Зоран Милошески Во ист ден, во недела на 12 декември, двете најрелевантни партии од македонскиот политички блок ќе бираат партиски лидер. Поточно, едните ќе бираат нов, а другите на актуелниот ќе му дадат уште еден мандат. Очекувањата беа дека политичкиот земјотрес ќе биде предизвикан од случувањата на „Бихаќка“, наспроти …

Прочитајте повеќе »

Бугарскиот страв од македонско малцинство

Мерата за цивилизираноста на  една национална држава е нејзиниот однос кон малцинствата. Националните држави на Балканот се создавале како наследнички на сложена и испреплетена историја. Токму тоа со што се гордеат балканските народи, славното минато,  било историја на царства кои во себе обединувале многу народи, култури и религии. Затоа што …

Прочитајте повеќе »

Другарки и другари, ќе го барате Заев со боринче!

Пишува: Зоран Милошески Промените се составен и неизбежен дел од животот. И тоа, во секој негов сегмент. Оттаму, нивното повремено доаѓање не треба да го сфаќаме како крај на светот, туку како дел од животниот циклус кој ќе донесе нешто ново во општественото живеење. Генерално, но и поединечно кај секој …

Прочитајте повеќе »