Фејсбук статус на денот

Фејсбук статус на денот

На денешен ден пред точно 50 години, во Мемфис, Тенеси, убиен е активистот за граѓански права и добитник на Нобеловата награда за мир, Мартин Лутер Кинг. Неговиот говор „I have a dream“, се смета за еден од најдобрите и најинспиративните во историјата на американското говорништво. Меѓу другото, тој го има кажано и следното:
• Темнината не може да ја истера нашата темнина: само светлината може да го направи тоа. Омразата не може да ја истера нашата омраза: само љубовта може да го направи тоа.
• Ако не можеш да леташ тогаш трчај, ако не можеш да трчаш тогаш оди, ако не можеш да одиш тогаш ползи, но што и да правиш, само продолжи да се движиш напред.
• Човекот кој не е подготвен да умре за нешто, не е подготвен за живот.
Мартин Лутер Кинг (15.01.1929 – 04.04.1968)

Прочитајте повеќе

Фејсбук статус на денот

Фејсбук статус на денот