„Република Македонија е заробена држава. Институциите не се во служба на граѓаните, туку на владејачката структура. Демократијата е суспендирана, а правото девалвирано. Правната несигурност и корупцијата донесоа економска стагнација. Република Македонија стагнира во услови кога земјите од регионот и Европа имаат раст. Економијата минатата година остана забетонирана на нула. Нема раст, нема подобар живот. Правосудните органи паднаа на тестот за независност. Цела Европа и целиот демократски свет видоа дека во Република Македонија нема независно и непристрасно судство, туку судство под контрола на власта“.

  • Ова е дел од денешното соопштение на ДПМНЕ, најбогатата партија во Европа, која за 11 години континуирано владеење ги урниса сите столбови на државата и од неа направи предмет за подбишега во светски рамки.