Филипче презентираше мерки за намалување на смртноста на доенчињата и родилките

Министерот за здравство, Венко Филипче денеска презентираше мерки за намалување на смртноста на доенчињата и родилките. Мерките, како што кажа, се подготвени во соработка со Фондот за население на Обединетите Нации (УНФПА) и имаат за цел, да се подобри целокупната грижа за мајките и нивните бебиња додека се во болница.

Тој потенцираше дека според Светската здравствена организација, смртноста на родилките е последица на делумната неодговорност на трудниците. Но, пред се таа се должи на недостапноста на родилиштата и несоодветната и ненавремена здравствена грижа на родилките во здравствените установи.

– Кога станува збор пак, за смртноста на новороденчињата, сакам да потенцирам дека таа во голема мера е последица на несоодветната грижа на мајката за своето здравје додека е бремена. Имено, сите податоци укажуваат на фактот дека најголем процент од починатите бебиња се родени предвреме. Малата родилна тежина, но и екстремна незрелост на виталните органи – белите дробови, црниот дроб и нервниот систем, доведуваат до фатален исход. А предвременото породување, од друга страна, е последица на инфекции кај мајката во уринарниот тракт или на репродуктивните органи. Затоа апелирам до идните мајки да бидат поодговорни и редовно и без исклучок да одат на гинеколошки прегледи – изјави Филипче.

Еднa од мерките, која што тој ја најави е, ревидирање на упатството базирано на докази, за постапување при пост-породилно крварење. Како што објaсни министерот, во моментов нема такво упатство, а крварењето при породувањето се смета за една од најчестите причини за смртност на мајките.

– Во секое време во родилиштата мора да има достапни лекови за спасување на животите на мајките и на новороденчињата, согласно листата на Светската здравствена организација и фондот за население на Обединетите Нации. Утврдивме дека дел од ваквите лекови не се регистрирани во Македонија, а и тие што се, не секогаш се достапни во родилиштата – додаде тој.

Покрај ова, подготвено е и упатства за следење на ризичните состојби во текот на бременоста. Усвоени се и стандарди за гинеколошките ординации на примарно и секундарно нивно, како и за родилишта во болниците и во клиниките, но и набавка на опрема каде што недостасува.

Според податоците од Државниот завод за статистика, во 2016 година на 1.000 живородени починале 11,9 бебиња, што е двојно повеќе од европскиот просек.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Средба Ковачевски – Новак: На Европа ѝ е потребна Северна Македонија

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски се сретна со претседателката на Унгарија, Каталин Новак. На состанокот …