ФК Љуботен доби сертификат дека е 22. најстар фудбалски клуб на светот

Фудбалскиот клуб Љуботен од Тетово на 28 март наполни 100 години од формирањето, а деновиве и официјално беше признат како 22. најстар фудбалски клуб во светот.

Ова признание го доделува англиски Шефилд, кој важи за прв фудбалски клуб на светот, формиран во 1857 година. Во ова друштво влегуваат сите клубови кои наполниле 100 години и, што е најважно, кои континуирано работат и немале прекин во постоењето.

„Ниту еден спортски клуб, спортско здружение или асоцијација од Македонија досега го нема постигнато ова, без прекин да постои и работи цел еден век. За нашите историја и постоење добивме и светска потврда и бевме примени во Клубот на пионери на фудбалот. Ова здружение е организирано од фудбалскиот клуб Шефилд, кој се смета за најстар фудбалски клуб на светот и како таков е признат и од ФИФА. Овде членува секој клуб кој ќе наполни 100 години и кој има непрекинат континуитет на постоење од формирањето до денес. Со гордост кажуваме дека сме единствен клуб од Балканот и Источна Европа кој е влезен во ова елитно здружение. Нѐ има и на страната на Википедија, ‘Club of Pioneers‘. Знаеме дека на овие простори имало клубови формирани и пред 1919 годиана, но тие со тек на време престанале со работа или имале прекин во постоењето. ФК Љуботен непрекинато работи цели 100 години“, вели Дејан Савески, член на Управниот одбор на ФК Љуботен и негов играч.

Целосниот текст прочитајте го на СДК.МК

Прочитајте повеќе

Македонските репрезентативци во веслање на Балканско првенство во БиХ

Вчера во Вишеград, Босна и Херцеговина, започна Блаканското првенство во веслање, на кое учествува и …