Фотографија на денот: „Полна“ црква и богослужба со стримување

Забрана за контакти? Нема проблем. Еден германски свештеник смисли како верниците да бидат со него во црквата во време на пандемија.

Богослужби во празна црква веќе нема. Свештеникот Јоахим Гизлер во Ахерн, во германската покраина Баден Виртемберг, мораше да смисли нешто посебно, зашто во време на пандемијата на коронавирусот се забранети и собири во верските објекти. Верниците сепак се присутни, но во форма на испечатени селфи-фотографии.

„За само една недела пристигнаа 150 фотографии, на кои има околу илјада луѓе. Толку многу луѓе не би ни собрало на овие клупи, би морале да стојат. Толку полна црквата е многу ретко“,вели Гизлер.

Верниците можат да ја следат богослужбата во живо преку стримување.

Извор: DW

Прочитајте повеќе

Протести во Франција поради пензиската реформа, запалено e градското собрание во Бордо

На најголемиот штрајк досега во Франција учествуваа милион луѓе, со 119.000 луѓе што маршираа низ …