Германски инвеститор покажа интерес за Пелагонија

Градоначалникот Илија Јованоски денеска беше домаќин на средбата на градоначалниците од Пелагонискиот плански регион (Прилеп, Долнени, Кривогаштани, Крушево, Битола,Могила, Новаци, Демир Хисар и Ресен) со потенцијален германски инвеститор.

Германскиот инвеститор „Aetna“ покажа интерес за вложување во земјоделството. Поточно за откуп на земјоделски производи и нивна преработка. Обврска на општините од овој плански регион е да презентираат детално слика за количествата квалитетно овошје и зеленчук, што може да биде произведено на овој простор. А, според најавите во бизнис планот на инвеститорот е во Прилеп, да отвори преработувачки капацитет, да врши откуп на овие земјоделски производи, коишто потоа би биле пласирани на рускиот пазар.

Прочитајте повеќе

Градоначалникот Христоски на средба со министерот Нуредини, се решава проблемот со крушевската депонија

Градоначалникот на општина Крушево, Томе Христоски присуствуваше на средба со министерот за животна средина и …