Хант: Заев и Владата да работат со Парламентот за создавање на консензус за иднината

На референдумот во Македонија гласачите ја искажаа својата желба за разрешување на долгогодишниот спор со нивниот сосед Грција за името на земјата и преземање позитивен чекор кон евроатлантска интеграција. Доколку се спроведе, Преспанскиот договор ќе ја подобри стабилноста во Македонија и поширокиот регион.

Ова го истакна секретарот за надворешни работи на Обединетото Кралство, Џереми Хант.

„И покрај тоа што излезноста беше под очекувањата, овој референдум беше позитивен чекор за Македонија. Гласачите во Македонија јасно ја искажаа нивната желба да бидат дел од евро-атлантската заедница и го повикувам премиерот Заев и Владата да работат со Парламентот за создавање на консензус за иднината на земјата. Верувам дека спроведувањето на Преспанскиот договор ќе биде добро за Македонија и добро за регионот. Со тоа се нуди можност за поголема безбедност и просперитет, како и подобри можности за младите од Македонија. Исто така и овозможува на Македонија да послужи како пример за регионот за тоа што може да се постигне со храброст, одлучност и визија за иднината. Горди сме што Обединетото Кралство е долгодишен пријател и партнер на Македонија. Ќе работиме на продолжување и зајакнување на нашето партнерство и во иднина. Особено го очекуваме денот кога ќе бидеме сојзуници во НАТО – вратата е се уште отворена“, изјави Хант.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Специјалниот пратеник на Канада за ЕУ и Европа Стефан Дион во Скопје

Специјалниот пратеник на Канада за Европска Унија и Европа Стефан Дион од денеска до 8 …