Хрватската куна на Нова година се заменува со еврото

Хрватската куна на Нова година се заменува со еврото

Хрватската куна, откако повеќе од 28 години се користи како службена пари, на Нова година ќе биде заменета со евро, повеќе од 500 милиони парчиња книжни пари и околу 5.200 тони монети ќе бидат испратени на уништување. Куните како хартиени и метални пари и липите како монети во апоени помали од една куна беа воведени во Хрватска на 30 мај 1994 година. Кога ќе се воведе еврото, ќе има иста количина на пари во оптек како кога беше во оптек куната.

Српската централна банка ќе се обрати до ЕУ за хрватското евро со ликот на Тесла

На пример, бројот од банкноти од 100 куни ќе го замени пропорционалниот број банкноти од 10 и 20 евра. Хартиените евро банкноти имаат уникатни европски мотиви, додека монетите имаат национални мотиви на задната страна. Сепак, куната нема да влезе во историјата. Како што е наведено, сликата на тој мал, но многу агресивен предатор, чиешто крзно некогаш се користело за плаќање данок, ќе остане на паричката од едно евро.

Прочитајте повеќе

Борисов се соочува со огромен проблем: Пеевски

Борисов се соочува со огромен проблем: Пеевски

ГЕРБ победи на изборите, но победата не изгледа слатка. Борисов има огромен проблем – зголемената …