Поради немање единствен став по однос на одржаниот референдум сегашното раководство на ДПМНЕ го доподели членството, велат од ВМРО-ДПМНЕ Демократска фракција, чиј член Петар Богојевски синоќа на седницата на Извршниот комитет на партијата беше разрешен од позицијата заменик генерален секретар.

Од таму велат дека во интерес на партијата и на иднината на државата е дојдено време да си подадат рака и дека е време за надградба на домашниот и меѓународен кредибилитет на државата и партијата.

„Секое тактизирање околу брзата реконструкција и обединување на прогресивните и чесни патриотски сили ќе значи дополнителна агонија и разнебитување на партијата. Во пресрет на се поизвесните избори следи период на конкретизирање на одговорноста во ВМРО-ДПМНЕ, период на брза кадровска промена и демократска трансформација. Во оваа насока, Демократската фракција на ВМРО ДПМНЕ ги повикува сите демократски внатрепартиски сили на обединување на принципиелна основа со цел заеднички и сплотени да ја одредиме иднината на државата“, велат реформаторите.

Тие го повикаа партиското раководство на отворен разговор за новите стратешки, програмски и кадровски постулати кои ќе го возобноват компромитираното и руинирано партиско ткиво.

„Лажни промени и привидно единство не смеат да се дозволат бидејќи потребна ни е победа на изборите. Потпирање на политичарите кои имаат „сопствен став на дневна основа” поттикнат од надворешни фактори не можат да донесат промени, нова визија и спас на државата, туку само ново залажување и порази. Потребна е реална и коренита промена. Секој обид за игнорирање на овие начелни ставови како и обид за заштита на криминалците во нашите редови ќе биде повторно влегување во „чизмите” на поранешниот претседател на партијата“, сметаат реформаторите.

Ги повикаа пратениците на ВМРО-ДПМНЕ да не подлегнуваат на уцени, закани и обиди за подмитување.

Извор: МЕТА