Итната помош треба да го промени името во „Итна помош со стари возила“ (инфографик)

Итната помош треба да го промени името во „Итна помош со стари возила“ (инфографик)

Проблемот со амбулантните амбуланти во Македонија, покрај нивниот број, лежи во подготвеноста на возилата. Според податоците, Македонија главно има стари и амортизирани возила што треба да им служат на околу 2 милиони луѓе. Нај амортизирани возила има Кичево, додека најстарото возило го има Пробиштип, пренесува „Порталб.мк“.

Состојбата е најлоша во Кичево

Во Кичево служба на Итна помош се врши со две амбулантни возила, коишто се нај амортизираните во Македонија. Едното возило има поминато 1 милион и 360 илјади километри, а другото 800 илјади километри. Следува Крива Паланка со две амбулантни возила, со поминати над 652 илјади километри и 620 илјади километри, Дебар со едно амбулантно возило со 640 илјади километри, Велес со едно амбулантно возило со над 452 илјади километри и Охрид со две амбулантни возила со над 450 илјади километри, и со околу 442 илјади километри.

Скопје, којшто доби шест нови возила, има едно амбулантно возило со поминати 450.642 километри.

Министерството за здравство најави дека ја разгледува можноста за измена на Деловникот за работа на итната помош, со која се предвидува замена на возилата врз основа на километражата, бидејќи како што објаснија од таму: “Имаме стари возила коишто поминале и по 600.000 километри“.

Иако е свесен за моменталната состојба со амортизацијата на возилата во Македонија, министерот за здравство, Венко Филипче, не вети дека Кичево ќе ја има судбината на Скопје – да добие ново амбулантно возило.

„Ќе видиме”, одговори Филипче во прашањето на „Порталб.мк“ врз основа на кој критериум ќе бидат распределени 6 возила, што останаа од набавката на 12 возила, во другите градови на Македонија.

Пробиштип го држи рекордот за староста на амбулантните возила

Врз основа на годината на производство, најстарото амбулантно возило со кое се вршат услуги на Итната помош, се користи во Пробиштип – произведено во 1986 година, потоа во Делчево – произведено во 1987 година, Крушево и Струга – произведени во 1989 година, во Неготино и Охрид – произведени во 1993 година и во Велес – произведено во 1994 година.

Претходно „Порталб.мк“ консултираше експерти за сервисирање на возила, кои се занимавале и со сервисирање на амбулантните возила на Итната помош, кои проценија дека критериум за замена и сервисирање на амбулантни возила треба да биде искористеноста на возилата, додека во другите градови поминатата километража. Побараа да има посебен правилник за сервисирање и замена на амбулантните возила.

Според автомеханичарот Игор Трајковски едно амбулантно возило на итна помош не треба да се користи повеќе од 10 години.

33 проценти од амбулантните возила се странски донации

Од 156 возила, 33 проценти од нив се странски донации, околу 40 отсто се финансирани од средства од државниот буџет, додека за 27 проценти Министерството за здравство нема информации за тоа кој ги финансирал.

Министерството за здравство нема критериум врз основа на кој ќе се дистрибуираат возилата во другите градови, а критериумот кој, наводно, е употребен за набавката на 6 возила во Скопје, не постои.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Богородица пожар

Затворен граничниот премин Богородица поради пожар, се преземаат мерки за гасење на пожарот

Се преземаат интензивни мерки за гасење на пожарот. Апел до сите граѓани да не се …