Коалицијата Европски фронт усвои декларација за „етнички изборен легитимитет“

Коалицијата Европски фронт усвои декларација за „етнички изборен легитимитет“

Во Тетово коалицијата „Европски фронт“ усвои политичка декларација за етнички изборен легитимитет за која беше посочено дека ќе биде испратена до сите локални и меѓународни институции.

Декларацијата ја потпишаа сите партии кои го сочуваат „Европски фронт“: ДУИ, Движење на народот, Демократска партија на Албанците, Европска демократска партија, Демократска партија на Турците, Политичка партија Унија на Ромите – УРА, Политичка партија Бошњачки Демократски Сојуз.

Според Ахмети, кој ја прочита декларацијата, консензуалната демократија значи организирање на заедниците во политички партии и учество на избори за стекнување на легитимитетот на нивните сонародници „и оваа волја на нашите заедници, затоа, мора да се почитува од страна на мандатарот“.

„Непочитувањето на легитимитетот овозможува воспоставување на етничка хегемонија и претставува понижување кон Албанците, Турците, Ромите, Бошњаците и другите. Ова моноетничко мнозинство, кое го нарушува легитимитетот на другите етнички заедници, го оптоварува соживотот, демократијата и тоа не треба да го дозволиме сите заедно. Ние, домашните сили и меѓународната заедница, како гаранти на Охридскиот договор и олеснувачи на Мајскиот договор, не смееме да дозволиме враќање назад, поништување на досегашните заеднички достигнувања и мора да спречиме повторување на непочитување на политичката волја и легитимитетот на суверениот затоа што сите сносиме одговорност за мирот, безбедноста, стабилноста на нашата земја и регионот“, се вели во Политичката декларација на Европскиот Фронт, се наведува во декларацијата.

Потпишувањето на декларацијата доаѓа откако минатата недела Ахемти рече дека започнуваат со спречување на нова мајоризација и ги повика граѓаните да им се придружат во нивните напори „за заштита на гласот, легитимитетот и духот“ на Охридскиот рамковен договор.

Коментарите ги даде во услови кога Коалицијата Вреди од албанскиот блок преговара со ВМРО-ДПМНЕ за формирање на новата влада по изборите на 8 мај, но за ДУИ е спорно тоа што Вреди освоија помалку мандати од Коалицијата „Европски фронт“ од која е дел и ДУИ.

Колицијата Вреди освои 14 мандати на парламентарните избори на 8 мај, и преговата со ВМРО-ДПМНЕ која освои 58 мандати.

Коалицијата „Европски фронт“ од која е дел ДУИ изборите ги заврши со 18 мандати.

Декларацијата на сцената од Центарот за култура во Тетово ја денеска ја потпишаа лидерите на партиите од коалицијата, по што тоа можеа да го направат во фоајето и другите партиски функционери.

Во образложението на декларацијата беше посочено дека случувањата и чекорите по парламентарните и претседателските избори на 8 мај 2024 година го доведувале во прашање духот на Охридскиот договор. Според нив, резултат на тоа е враќање на познатата политика „раздели па владеј“.

„Го повторуваме нашиот евроатлантски курс како единствена алтернатива за заедничката иднина на Северна Македонија и нашата посветеност за целосно спроведување на нормите и духот на Охридскиот договор, Договорот од Преспа и Договорот за добрососедство и затворање на сите отворени прашања со соседите, како предуслов за продолжување на европскиот пат. Ја наведуваме неопходноста од спроведување на консензуалната демократија во согласност со духот на Охридскиот договор и Уставот на Република Северна Македонија. Повторуваме дека владините коалициски партнери мора да бидат определени од политичката волја на двете најголеми заедници во земјата, Албанците и Македонците, како и легитимните претставници на другите заедници“, рече Ахмети.

Извор: РСЕ

Прочитајте повеќе

Владата подготвува закон, Унгарците „во прашалници“ за милијардата од Орбан за Мицкоски

Владата подготвува закон, Унгарците „во прашалници“ за милијардата од Орбан за Мицкоски

Премиерот Мицкоски најави 250 милиони евра од кредит од Унгарија за бизнисот, македонските стопанственици го …