Чеге Вара

Колумни од Чеге Вара

ПОСЛЕДНАТА ФАЗА НА ГРУЕВИЗМОТ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Кога минатата година мојот драг пријател Александар Диневски велеше дека Грујо е спремен и државата да ја запали само за да остане ден повеќе на власт, мислев оти малку претерува. Дека и покрај тоа …

Прочитајте повеќе »

ЕДНОНАЦИОНАЛНИ ПЛАТФОРМИ ЗА МЕЃУНАЦИОНАЛНИ КОНФЛИКТИ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Македонската политичка сцена е класичен пример за оксиморон: толку е жална, што е дури и смешна! После стотици и стотици објавени прислушувани разговори од кои стана јасно оти на чело на државата сме имале …

Прочитајте повеќе »

РУСКИ РУЛЕТ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Демократскиот капацитет на политичарите од власта е правопропорционален на интелектуалниот потенцијал и граѓанската свест на просечниот гласач во државата. Имајќи го во предвид кажаното, не треба да нѐ чуди што во највисокиот ешалон на …

Прочитајте повеќе »

ЖАЛНА Е ОВАА МАКЕДОНИЈА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   „Единствено што не им појде од рака беше пустошењето на нашиот дух, кој, како и сите други работи скриени во илегала, остана единствениот влог во општествената игра, во која мојата, а мислам и …

Прочитајте повеќе »

ВО ПРЕДВОРЈЕТО НА ЧИСТИЛИШТЕТО

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   Годината која е скоро па зад нас, завршува онака што и започна: со видлива вознемиреност и страв на портокаловата врхушка од евентуалното „абдицирање“ од власта. Тоа, што би рекол Пастирот, и од авион …

Прочитајте повеќе »

ЌЕ ИМ ЈА ПРЕДАДЕМЕ ЛИ МАКЕДОНИЈА БЕЗ БОРБА?

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   „Ако веќе историјата ни била маштеа, треба ли ние по секоја цена да се однесуваме како копилиња?“ Богомил Ѓузел На сѐ уште владејачката ВМРО-ДПМНЕ мора да ѝ се оддаде признание за една работа: …

Прочитајте повеќе »

ДОСТА БЕШЕ МОЛК – ВО НЕДЕЛА ГО РУШИМЕ РЕЖИМОТ!

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   „Кога времето ќе дојде, не се сеќаваме на нападите на нашите непријатели, туку на молчењето на нашите пријатели“ Мартин Лутер Кинг  Оваа мисла на М.Л.Кинг сум ја цитирал и претходно. Меѓутоа чинам дека …

Прочитајте повеќе »

НАЧАЛНИКОТ МИЈАЛКОВ И ВОАЈЕРОТ БАТЕ САШЕ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател „Нашите политички, воени и економски лидери се одговорни за своите постапки. Почнете од локално ниво и гласајте за оние кои ги застапуваат вистинските интереси во градското или во општинското собрание. Обрнете внимание на луѓето …

Прочитајте повеќе »