Чеге Вара

Колумни од Чеге Вара

ИЗБОРНИ ЛИСТИ – НЕ СЕ СИТЕ ИСТИ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател И после неколкуте (не)преспиени ноќи, социјалдемократите сѐ уште не ги залечиле своите постконгресни рани. Не дека прв пат им се случува, но се чини дека одекот на кандидатските листи за пратеници никогаш претходно не …

Прочитајте повеќе »

ПОКАЖЕТЕ ОТИ СТЕ РАЗЛИЧНИ ОД НИВ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател „Човештвото не го движат напред ниту армиите, ниту нациите, туку тоа го прават поединци кои се издигнуваат над просечноста и му го наметнуваат својот авторитет на светот“ Едвин Х. Чејпин   Секој народ се …

Прочитајте повеќе »

СЈО vs УБК = КПД

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател  Во воздухот се чувствува мирисот на промените. Притоа, не мислам на промените кои ќе дојдат после 11-ти декември, туку на оние кои им претходат за да тие се случат. Фијаското на митингот на ДПМНЕ. …

Прочитајте повеќе »

ПАТОТ ДО СЛОБОДАТА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател „Патриотизмот е последното прибежиште на битангите“ Семјуел Џонсон, англиски поет и моралист Признавам: воопшто не сум горд на разумот, патриотизмот и храброста кои ги покажува народот на кој му припаѓам. Ако имаше разум, немаше …

Прочитајте повеќе »

ПОБЕДА НА ЖИВОТОТ НАД СМРТТА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател На 11.декември нема да се слави само падот на режимот и победата на СДСМ и опозицијата, туку ќе се слави победата на животот.   Ова беше една од главните поенти со кои првиот социјалдемократ …

Прочитајте повеќе »

ДИВАТА ОРДА ТРГНА ПО „ГЛАВАТА“ НА КАТИЦА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Како одминува времето, така се крева и маглата околу најавените избори. Станува сѐ појасно оти власта и опозицијата немаат исти планови по тоа прашање. Независно што и СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ потпишаа договор за нивно …

Прочитајте повеќе »

РЕТРО: СО ГРУЈО НА СЛОБОДА ИЗБОРИ НЕ БИВААТ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Трагедијата која ги погоди жителите на Стајковци и околните населени места, на најдобар можен начин ја прикажа сета мизерија на нашето живеење. Не нѐ бива како држава, уште помалку нѐ бива како граѓани на …

Прочитајте повеќе »

РЕТРО: НА МАКЕДОНИЈА НЕ Ѝ ТРЕБА ХАРП – ГО ИМА ДПМНЕ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Жално е и мачно да се слушаат сведоштвата за семејните трагедии на жителите од скопскиот регион зафатен со невремето. Уништени домови, насади со земјоделски производи, пцовисана стока, испревртени автомобили и земјоделска механизација… И она …

Прочитајте повеќе »