Колумни

Зошто е значаен 10 Декември 1948 година?

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Што претставува овој датум? Зошто е важно да се потсетиме што се случило на овој ден? На 10 Декември 1948 година, во Генералното собрание на Обединетите нации беше усвоена и прогласена Универзалната декларација за човекови права. Генералното собрание на Обединетите нации ги повикува сите земји …

Прочитајте повеќе »

Да посветиме поголемо внимание на причините за родово базираното насилство

Обраќање на Габриела Илиевска, Претседател на Комисијата за еднакви можности при Советот на општина Битола, на трибината со наслов „Важноста на женското здружување во борбата против родово базираното насилство“ Со ратификацијата на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство, во јавноста …

Прочитајте повеќе »

Јас ќе ти завршам работа!

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска По дефиниција, институциите од централната и локалната власт треба да бидат сервис на граѓаните. Затоа секој од нас е даночен обврзник – за да добие услуга од вработените во секоја од 1302-те државни институции. Оттука, должност на секој вработен во јавната администрација е да одговори …

Прочитајте повеќе »

Во земјата на “унисекс“ експертите

Пишува: Зоран Милошески Тој: Ало, се слушаме? Јас: Да, се слушаме, повелете. Тој: Во програма сум? Јас: Да, во програма сте. Тој: Добровечер, поздрав до емисијата(!). Јас: Добровечер, повелете, имате да кажете нешто во врска со темата? Тој: Имам, ама сега се вклучувам, можи да ми кажите која е темата? …

Прочитајте повеќе »

Псссст… не будете ги јавните обвинители!

Пишува: Зоран Милошески Апсењето на поранешниот прв човек на УБК, Сашо Мијалков, не е и не смее да биде утеха, уште помалку замена за бегството на неговиот братучед Никола Груевски. Оти, како на “глава“ на злосторничкото здружување кому судот му изрече двегодишна затворска казна, тој требаше и мораше да заврши …

Прочитајте повеќе »

Парадржави во “Европска Македонија”

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Борбата меѓу доброто и злото е вечна. Борбата за општествено добро во Република Македонија најчесто започнува пред избори и завршува со почетокот на изборниот процес, во кој неминовно е “борците” да се “извалкаат” бидејќи граѓаните се навикнати на поткуп, на клиентелизам, навикнати се некој да …

Прочитајте повеќе »

Бегството на Грујо – срам за државата!

Пишува: Зоран Милошески Воопшто не ме интересира кој е виновен што наместо во затвор, Грујо со украдени пари се башари во Унгарија. И зошто, впрочем, мене или некој друг простосмртник во државата, би го интересирало кој дозволи клептоманот да избега од државава? Зошто нам, на обичните граѓани, треба да ни …

Прочитајте повеќе »

Црвена панделка на сѐ оди

Пишува: Зоран Милошески Политиката е умешност на владеењето. Со неа се занимаваат политичари. Тие, политичарите, се храбри, интелигентни и авторитативни луѓе, со јасно изграден политички став и визија, кои никогаш не се колебаат јавно да го кажат своето мислење. По правило, гледаат три чекори пред останатите, го преземаат ризикот од …

Прочитајте повеќе »