Колумни

ЕДНОНАЦИОНАЛНИ ПЛАТФОРМИ ЗА МЕЃУНАЦИОНАЛНИ КОНФЛИКТИ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Македонската политичка сцена е класичен пример за оксиморон: толку е жална, што е дури и смешна! После стотици и стотици објавени прислушувани разговори од кои стана јасно оти на чело на државата сме имале …

Прочитајте повеќе »

РУСКИ РУЛЕТ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Демократскиот капацитет на политичарите од власта е правопропорционален на интелектуалниот потенцијал и граѓанската свест на просечниот гласач во државата. Имајќи го во предвид кажаното, не треба да нѐ чуди што во највисокиот ешалон на …

Прочитајте повеќе »

ЖАЛНА Е ОВАА МАКЕДОНИЈА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   „Единствено што не им појде од рака беше пустошењето на нашиот дух, кој, како и сите други работи скриени во илегала, остана единствениот влог во општествената игра, во која мојата, а мислам и …

Прочитајте повеќе »

Реално, во 2017-та ЧЕ СИ ЛЕЖАТ

Пишува: адв.Жарко Стеваноски И како што носи редот на нештата, секој од нас Новата 2017-та ја започнува со свои очекувања за личниот и колективниот прогрес. Скоро секој од нас од старата 2016-та извлече поуки за тоа како и со какви методи може да придонесе кон личниот интерес и сестраниот прогрес …

Прочитајте повеќе »

ВО ПРЕДВОРЈЕТО НА ЧИСТИЛИШТЕТО

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   Годината која е скоро па зад нас, завршува онака што и започна: со видлива вознемиреност и страв на портокаловата врхушка од евентуалното „абдицирање“ од власта. Тоа, што би рекол Пастирот, и од авион …

Прочитајте повеќе »

ЌЕ ИМ ЈА ПРЕДАДЕМЕ ЛИ МАКЕДОНИЈА БЕЗ БОРБА?

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   „Ако веќе историјата ни била маштеа, треба ли ние по секоја цена да се однесуваме како копилиња?“ Богомил Ѓузел На сѐ уште владејачката ВМРО-ДПМНЕ мора да ѝ се оддаде признание за една работа: …

Прочитајте повеќе »

ДОСТА БЕШЕ МОЛК – ВО НЕДЕЛА ГО РУШИМЕ РЕЖИМОТ!

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   „Кога времето ќе дојде, не се сеќаваме на нападите на нашите непријатели, туку на молчењето на нашите пријатели“ Мартин Лутер Кинг  Оваа мисла на М.Л.Кинг сум ја цитирал и претходно. Меѓутоа чинам дека …

Прочитајте повеќе »

Реалниот кошмар на Фамилијата

Пишува: адв. Жарко Стеваноски До денес сѐ уште не сум бранел обвинет кој не би ја искористил секоја правна можност да се спаси од казната за стореното дело. Ако на тоа се надоврзе законската можност која на обвинетиот му го дава правото да лаже во своја одбрана, тогаш лесно може …

Прочитајте повеќе »