Колумни

Другарки и другари, ќе го барате Заев со боринче!

Пишува: Зоран Милошески Промените се составен и неизбежен дел од животот. И тоа, во секој негов сегмент. Оттаму, нивното повремено доаѓање не треба да го сфаќаме како крај на светот, туку како дел од животниот циклус кој ќе донесе нешто ново во општественото живеење. Генерално, но и поединечно кај секој …

Прочитајте повеќе »

Од еуфорија до разочарување – петте фази на изборната победа

Пишува: Зоран Милошески Долгогодишното животно искуство и бележењето на политичките настани, не’ научи точно да го идентификуваме времетраењето на „симптомите“ на изборниот триумф и речиси безгрешно да го исцртаме постизборниот календар. Новите локални власти и победничките коалиции во сите општини во државата, сеуште ја живеат првата фаза од изборниот триумф, …

Прочитајте повеќе »

Од полковник до покојник и – обратно

Пишува: Зоран Милошески Десетдневната папазјанија околу изгласувањето (не)доверба на Владата заврши онака како што малку кој очекуваше. После поразот на штотуку завршените локални избори и двојната експресна оставка во најава на Заев, ја донесе опозицијата во речиси сигурна позиција за туркање на Владата и, во најмала рака, распишување предвремени парламентарни …

Прочитајте повеќе »

Зоран Заев VS арогантните „офицери“ од македонскиот „Сремски фронт“

Пишува: Зоран Милошески „Власта е како крчма, од неа ретко кој излегува трезен“ Германска поговорка По правило, оставката на премиер и претседател на најголемата владејачка партија во било која демократска земја, претставува вовед во политичка криза. Кај нас, барем засега, сеуште не може да се тврди дали ситуацијата е во …

Прочитајте повеќе »

„Ѓерданот од камења“ околу вратот на Заев

Отворено писмо до Зоран Заев Драг пријателе, Одлика на големите политичари е да бидат великодушни во победата и достоинствени во поразот. И во двата случаја, ти потврди дека припаѓаш во таа категорија, толку ретка за политичари од балканското поднебје. Победите и поразите се составен дел на животот, не само на …

Прочитајте повеќе »

Кој е безгрешен, прв нека го фрли каменот!

Пишува: Зоран Милошески Вината нема стопан, како сираче е. Не знам колку пати сум ја повторил оваа поговорка, во намера да укажам на нашата „традиција“ на одбивање да се признае сопствената грешка и личниот придонес во губењето на одредена битка. Била таа политичка, партиска, спортска… Оти, за успехот заслугите се …

Прочитајте повеќе »

Отворено писмо до Борче Јовчески, кандидат за градоначалник на Прилеп

Отворено писмо до кандидатот за градоначалник на општина Прилеп од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, д-р Борче Јовчески Почитуван докторе Јовчески, Иако со спротивна партиска идеологија, на Вашата кандидатура за градоначалник гледав со извесна доза на симпатија и оптимизам. Симпатија, затоа што мислев дека конечно, после долго време, Вашата партија во Прилеп …

Прочитајте повеќе »

Балоно од Зијата и децата од улицата кај Тутунски

Пишува: Зоран Милошески Моето маало, таму кај шо се родив, растев и живеев до моите триесетина години, беше Варошко маало. Ко че тргниш од центаро на Прилеп, од раскрсницата пред Цепенко па нагоре накај Варош, покрај Миле берберо, „Климент Охридски“ и раскрсницата кај Ацуле Забрчанец, па десно покрај Лашковци и …

Прочитајте повеќе »