Македонија

Вести и новости од Македонија.

Соопштение на Владата за надминување на праг на алармирање на ПМ10 честичките во Тетово

Согласно Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови  на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух и прагови на алармирање, рокови за постигнување на граничните вредности, маргини на толеранција за гранична вредност, целни вредности и долгорочни цели (Службен весник на Република Македонија бр. 183 од …

Прочитајте повеќе »

Во Струмица завршена изградбата на становите за социјално ранливи категории на граѓани

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, директорот на АД за изградба и стопанисување со станбен простор и со деловен простор од значење за Републиката, Кристијан Трајковски и градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски, денеска извршија увид во завршената станбена зграда за социјално ранливи категории на граѓани во Струмица. Министерот …

Прочитајте повеќе »

Македонскиот и грчкиот народ ги зближуваат невработеноста и сиромаштијата (инфографик)

Со ратификацијата на Преспанскиот договор во грчкиот парламент се отвора ново поглавје во политичките односи меѓу Македонија и Грција, а уште поважно се создава можност за поголема економска соработка меѓу двете земји која досега беше обременета со несогласувањата околу спорот за името. Главните економски параметри покажуваат дека нашата држава е …

Прочитајте повеќе »

Прилепските советници едногласно го усвоија урбанистичкиот план за изградба на туристичко-рекреативен центар

Советот на општина Прилеп денеска продолжи со работа по прекинатата 23. седница, на која советниците расправаа по две точки од дневниот ред: Предлог-одлука за донесување на урбанистички план за вон населено место, за туристичко-рекреативниот центар во КО Дабница и Предлог-Одлука за усвојување на Годишната програма за работа на Јавната општинска …

Прочитајте повеќе »

Костадинов: Дебакл на Мицкоски, само 20 пратеници од ВМРО-ДПМНЕ ја поддржаа интерпелацијата на Димитров

Прес конференција на Костадин Костадинов, пратеник и портпарол на СДСМ: Уште еден пораз за антизападниот Мицкоски од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Едвај 20 пратеници гласаа за интерпелацијата на министерот Димитров. Антизападните елементи предводени од Христијан Мицкоски се сè послаби. Дебаклот на Мицкоски е јасен, само една шестина од пратениците, од вкупно …

Прочитајте повеќе »

Општина Делчево изработува нов Генерален урбанистички план

Делчево

Во партнерство со Владата и Агенцијата за планирање на просторот, Општина Делчево по период од 20 години, изработува Генерален урбанистички план со што ќе се решат сите тесни грла во досегашното урбанистичко планирање,  но и ќе се предвиди идниот развој на градот Делчево. На денешната прес-конференција, градоначалникот на Општина Делчево, Горан …

Прочитајте повеќе »

Никола Димитров: Државата не е партијата! Ќе ве чекаме во 21 век!

Како одговор на барањето на ВМРО-ДПМНЕ за негова интерпелација, министерот за надворешни работи, Никола Димитров на пратениците од оваа партија им се обрати со следните зборови: „Јас во кризата на неказнивост, вашите соопштенија ги читав заменувајќи ја државата со партијата. И така имаа смисла. За жал, и вашите настапи денес, …

Прочитајте повеќе »

Одржана првата владина седница со превод од и на албански

Владата соопшти дека на вчерашната 117-тата седница првпат министрите Албанци говореле на албански јазик, според одредбите на Законот за употреба на јазиците. Овој закон беше објавен во „Службен весник“ иако не доби потпис од претседателот Ѓорге Иванов. Биле прифатени владините измени на законот за абортус, со кој се укинуваат претходните …

Прочитајте повеќе »