Македонија

Вести и новости од Македонија.

112 седница на Владата: Одобрена набавка на мамографи, 2 јануари неработен ден за јавната администрација

На 112-та седница, Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за најавата од Европската Унија за воведување на конечни заштитни мерки за челични производи, и го задолжи Секретаријатот за европски прашања, во координација со Министерството за економија, Министерството за надворешни работи, Министерството за финансии, Царинската управа и Кабинетот …

Прочитајте повеќе »

МВР поднесе кривична пријава против екс директорката на ООУ „Блаже Конески“ од Прилеп

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Прилеп поднесе кривична пријава против М.Д.(39) од Прилеп за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“.   Пријавената, во текот на 2017 година, како директор на основното училиште „Блаже Конески“ – Прилеп, вршела набавки на стоки и услуги, без да спроведе постапка за јавна набавка и …

Прочитајте повеќе »

Кои компании се најголеми добитници, а кои најголеми губитници на Македонската берза?

Од вкупно 101 компанија што котираат на Македонската берза заклучно со септември, годинава добивка оствариле 72, а загуба 29 компании. Овие 72 компании оствариле вкупна добивка од 213 милиони евра, што е зголемување во однос на истиот период минатата година кога добивка оствариле 75 компании, но таа изнесувала 151 милион евра. Загубата …

Прочитајте повеќе »

Се менува Законот за учебници – авторските права ќе им се вратат на издавачките куќи

учебници

Авторските права за учебниците, нема повеќе да му припаѓаат на Министерството за образование и наука (МОН), туку тие ќе се вратат на издавачките куќи, како што беше во минатото. Тоа ќе придонесе да се избегнат многу сложени процедури кои досега одеа преку Министерството во процесот на подготовка и испорака на …

Прочитајте повеќе »

Не остана никаква трага од „Македонија блокира“

По повеќе од една година, не остана ниту еден реквизит од „Македонија блокира“ во кампот кој долго време опстојуваше пред македонското Собрание. Ова утро Градското комунално претпријатие ги чистеше последните остатоци на местото кое важеше за бастион на протестите во паркот „Жена борец“. Во одредени периоди имаше блокирање на самата …

Прочитајте повеќе »

Владата денеска ќе ја одржи 112-тата редовна седница

Владата на Република Македонија денеска ќе ја одржи 112-тата редовна седница со повеќе точки на дневен ред. На предлог на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, на денешната седница ќе биде разгледана Предлог – програмата за изменување на Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2018 година. Министерството за …

Прочитајте повеќе »

Како до полесен пристап на жените на пазарот на трудот?

Во периодот мај-декември 2018 година, женската граѓанска иницијатива КЛЕА Битола, го реализираше проект „Олеснат пристап на жените до пазарот на трудот“. Овој проект финансиски беше поддржан од страна на Општина Битола, а беше реализиран како дел од Акцискиот план за економско јакнење на жените во оваа општина. Активностите при реализација …

Прочитајте повеќе »

Охридските советници денеска ќе избираат в.д. градоначалник

општина охрид

Општина Охрид испратила известување до Министерството за локална самоуправа, кое пак ја известило Владата за престанок на функцијата градоначалник на Охрид, поради ненадејната смрт на градоначалникот Јован Стојаноски. Во моментов во Општината нема овластен потписник и администрацијата не може да прими плата. За да може Опшината да функционира, ќе се …

Прочитајте повеќе »