Македонија

Вести и новости од Македонија.

Со лесно проверливи невистини се прави обид да се дискредитира Европската Унија

Станува збор за купишта дезинформации, кои се лесно проверливи, а кои имаат за цел да креираат слика дека Европската Унија промовира декаденција и небезбедни политики за децата, базирани врз очигледни невистини, пишува „Вистиномер“ во својата анализа. Текстот го пренесуваме во целост: Рецензираме пост објавен на социјалната мрежа Фејсбук во кој се вели: Зоофилија, марш …

Прочитајте повеќе »

Волкот сѐ уште се смета за штетник и е легална мета за чие убивање се добива и награда

Волкот во земјава сѐ уште се смета за штетник. Тој е еден од трите крупни ѕверови кои ги населуваат нашите планини, покрај мечката и рисот, и кој има најмала заштита. Ова животно сѐ уште е легална мета, за чие убивање се добива и награда, иако домашните еколошки здруженија апелираат дека …

Прочитајте повеќе »

(Видео) Во Владата отворени понудите на трите јавни повици за избор на вршители на енергетска дејност производство, дистрибуција и снабдување со топлинска енергија

Согласно јавниот повик за избор на вршител на енергетска дејност регулирано производство на топлинска енергија, вршител на енергетска дејност дистрибуција на топлинска енергија и вршител на енергетска дејност снабдување со топлинска енергија, денеска во Владата на Република Северна Македонија се одржа јавно отворање на понудите. Комисијата составена од претставници на …

Прочитајте повеќе »

Дрита Абдиу – Халили: На 15 септември започнува процесот на ажурирање на скринингот РСМ-ЕУ

Со официјалниот почеток на преговорите РСМ-ЕУ на 19 јули годинава, се наметна потреба од итна консолидација на механизмот за координација за управување со пристапниот процес, како клучна алка за обезбедување координација и поддршка на сите реформи кои се однесуваат на процесот на европска интеграција и спроведувањето на Спогодбата за стабилизација-асоцијација. …

Прочитајте повеќе »

Владата ја назначи Рената Младеновска за в.д. директорка на Државниот санитарен и здравствен инспекторат

Владата на денешната седница за в.д. директорка на Државниот санитарен и здравствен инспекторат ја назначи Рената Младеновска. Младеновска на оваа позиција доаѓа од Центарот за јавно здравје – Скопје каде има повеќегодишно институционално искуство како специјалист по хигиена и здравствена екологија во Одделението за хигиена со здравствена екологија. Младеновска воедно …

Прочитајте повеќе »

МОН ги повика бруцошите да аплицираат за студентски дом, веб-страницата недостапна веќе пет дена

Петти ден не е достапна веб-страницата на Министерството за образование и наука (МОН) по хакерскиот напад што се случи во петокот навечер, а позади кој наводно стои грчки хакерски тим. Од саботата пристапот до веб-страницата на ова министерство е оневозможен, а до овој момент МОН не соопшти повеќе информации за нападот, …

Прочитајте повеќе »

Влада: Предлог-одлуки до Собранието за продолжување на кризните состојби со топлинска и со електрична енергија до 30.4.2023

Владата на денешната седница ги усвои заклучоците, мерките и препораките на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи. Согласно тоа, беше прифатен предлогот за продолжување на кризната состојба во снабдувањето со топлинска енергија на подрачјето на Град Скопје, заради недостиг на топлинска енергија, можност за …

Прочитајте повеќе »

Општина Прилеп го објави конкурсот за доделување на Третоноемвриските награди

По повод одбележувањето на празникот на Општина Прилеп 3-ти Ноември, Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија, традиционално секоја година доделува општински награди и признанија „3-ти Ноември“ како и награда за животно дело. Овие признанија и награди се доделуваат на физички и правни лица за достигнувања …

Прочитајте повеќе »