Со одлука на Американската филмска академија, македонскиот филм „Медена земја“ и официјално влезе во трката за „Оскар“, и тоа во две категории: Документарен филм и Меѓународен филм.

Во категоријата за најдобар документарен филм, покрај „Медена земја“, за најпрестижната филмска награда ќе се натпреваруваат уште 14 филмови, додека во категоријата Меѓународен филм номинирани се вкупно 10 филмови.

Гласањето за номинираните филмови почнува денеска, 2 јануари и ќе трае заклучно со 7 јануари.