Министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми, по покана на директорот на Меѓународниот центар  за миграциски политики  и поранешен премиер на Австрија Михаил Шпинденглер,  ќе учествува на меѓународниот форум „Од кризен менаџмент до идни миграциски политики“ кој ќе се одржи во Виена на 18 и 19 октомври, 2018.

Министерот Адеми ќе учествува во високиот политички панел на кој ќе учествуваат  федералниот министер за култура и медиуми на Австрија, Гернот Блумел, министерот за миграции на Холандија, Марк Харберс, министерот за надворешни работи на Турција, Мевлут Чавушлогу и претставници на други влади од земјите членки на ЕУ, како и претставници на организации и институции.

На форумот во Виена ќе се обрати и високата претставничка за надворешна и безбедносна политика на ЕУ, Федерика Могерини.