МТВ: Граѓаните на Македонија ќе имаат поволни летови до атрактивни дестинации

Согласно Владината програма, Владата на Република Македонија и Министерството за транспорт и врски остануваат посветени на развој на воздушниот сообраќај во земјата преку доделување на финансиска поддршка на авиопревозници.

Целта на оваа поддршка е воспоставување на поволни и евтини авиолинии до дестинации атрактивни за граѓаните и стимулирање и раздвижување на авиопревозот и искористување на капацитетите на Охридскиот аеродром.

Во таа насока, во најбрз можен рок ќе биде објавен нов Јавен повик за доделување на финансиска поддршка за поттикнување и развој на воздушниот сообраќај во Република Македонија на домашни и странски авиопревозници.

Заинтересираните авиокомпании, кои ќе се пријават на Јавниот повик потребно е во предвидениот рок да поднесат уредно и целосно пополнети пријави, согласно законските прописи и условите предвидени во Јавниот повик. Согласно својата деловна политика, секоја авиокомпанија самостојно одлучува за релациите на кои ќе се обраќа.

Она што е битно да се истакне е дека во Буџетот на Министерството за транспорт и врски средствата за финансиска поддршка на авиокомпании се обезбедени и истите ќе бидат искористени за да се создадат подобри услови за патување на граѓаните и да се воспостават атрактивни и евтини авионски линии.

Преку  новиот Јавен повик ќе се избере компанија која во целост ќе ги исполни барањата од Јавниот повик и ќе понуди најголем број на нови дестинации.

Нови, евтини и поволни летови до атрактивни дестинации за граѓаните на Република Македонија ќе има.

Прочитајте повеќе

Силно полициско обезбедување во пресрет на чествувањето на Гоце Делчев

Под силно полициско обезбедување денеска делегации, функционери, политичари и граѓански здруженија со полагање цвеќе на …