Како што јавуваат турските медиуми, кандидатот на опозицијата, Екрем Имамоглу е нов градоначалник на Истанбул. На денешните повторени избори тој освоил 54,03% од гласовите, додека за кандидатот на Ердоган, Бинали Јилдирим гласале 45,09% од избирачите.

На изборите во март Имамоглу победи со 13.000 гласови разлика, резултат што Ердоган и неговата партија го негираа, заради што дојде до поништување на изборите.