Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски во интервјуто за емисијата „200“ на телевизија „Алсат“ рече дека потегот на Владата да протера еден руски дипломат е во ред и дека „наш партнер не е Москва, наши партнери се Брисел, Лондон и Вашингтон“.

– И министерот за надворешни работи и Владата прават грешка што ја исклучуваат опозицијата од овој процес на споделување информации и консултации со опозицијата. Ние го осудуваме актот што се случи во Велика Британија, сметаме дека е тоа директен атак врз земјата, кон која имаме сериозни симпатии. Наши партнери се Брисел, Лондон и Вашингтон. Местото на Македонија е во ЕУ и НАТО. И затоа сметаме дека е во ред ова што го направи Владата – рече Николоски.

На прашањето како го коментира ставот на претседателот Ѓорге Иванов кој рече дека владата избрзала со овој потег, Николоски рече дека и тој не се консултира со опозицијата.

– И Иванов не се консултира со опозицијата за неговиот чекор. И претседателот и Владата продолжуваат да носат одлуки без да се консултираат со ВМРО-ДПМНЕ, што мислам дека е голема грешка. Македонија мора да биде членка на ЕУ и НАТО. Наш партнер не е Москва, наши партнери се Брисел, Лондон и Вашингтон. Се разбира, сето ова под услов да се точни информациите со кои располагаме само од медиумите, имајќи предвид дека ние немаме дополнителна информација за едно вакво сериозно прашање – рече Николоски.

На ова реагираше Руската амбасада во Скопје која на својот „Твитер“ профил го сподели ставот на Николоски и под него напиша „забележителен став“.