Нов третман за рак може да ги уништи туморите кај пациенти со рак на главата и вратот во терминална состојба, открија британските научници, јави Гардијан.

Значајна студија на научниците од Институтот за истражување на ракот (ИЦР) од Лондон и Кралска Марсден Траст Фондација на НХС покажа дека коктел од лекови за имунотерапија го зајакнуваа имунолошкиот систем на пациентите да ги убива клетките на ракот и да предизвика „позитивен тренд за преживување“.

Еден пациент, за кој се очекувало да умре пред четири години, за „Гардијан“ го раскажа неверојатниот момент кога медицинските сестри му се јавиле неколку недели откако се приклучил на студијата му рекле дека неговиот тумор целосно исчезнал“. 77-годишниот дедо сега е без рак и минатата недела ја помина на крстарење со својата сопруга.

Научниците открија дека комбинацијата на лековите ниволумаб и ипилимумаб доведува до намалување на големината на туморите кај пациенти со рак на главата и вратот во терминална состојба. Кај некои, нивниот рак исчезнал целосно, а лекарите останале вчудовидени кога по терапијата не откриле знаци на болест.

Комбинирањето на двата лека за имунотерапија може да се покаже како ефикасно ново оружје против неколку форми на напреднат рак, веруваат експертите. Резултатите од други испитувања на комбинацијата на лекови претходно сугерираа слични придобивки за пациенти со рак на бубрезите, кожата и дебелото црево кои се во крајна состојба.

Научниците велат дека третманот со имунотерапија резултира со зголемување на шансите за долгорочно преживување на пациентите и исто така, предизвикува многу помалку несакани ефекти во споредба со често исцрпувачката природа на „екстремната“ хемотерапија, што е стандарден третман што им се нуди на многу пациенти со напреден рак.

„Резултатите од испитувањето во третата фаза, во кои беа вклучени скоро 1.000 пациенти со рак на главата и вратот, кои беа на умирање, беа рани и не беа статистички значајни, но сепак беа „клинички значајни, при што некои пациенти живеат месеци или години подолго и страдаат од помалку несакани ефекти“, објасни ИЦР.

„Овие резултати влеваат надеж“, изјави за Гардијан, професорот Кристијан Хелин, извршен директор на ИЦР. „Имунотерапиите се поблаги и попаметни третмани што можат да донесат значителни придобивки за пациентите“.

Околу 12.000 луѓе во Велика Британија добиваат рак на главата и вратот секоја година, а многумина од нив се дијагностицираа во напредни фази. Постои итна потреба за подобри, поблаги третмани за овие пациенти, кои можат да ги одржат во живот подолго од сегашниот стандард на грижа.

Новата терапија поефикасна кај пациенти со високо ниво на еден тумор-маркер

Резултатите од испитувањето покажуваат дека комбинацијата на имунотерапија ужива особено висока стапка на успех кај група пациенти чии тумори имале високо ниво на имунолошки маркер наречен PD-L1.

Стапките на преживување кај оние со високи нивоа на PD-L1 кои примиле коктел за имунотерапија биле највисоките досега пријавени во првото испитување на терапија за рецидивиран или метастазиран рак на главата и вратот.

Овие пациенти живееле во просек три месеци подолго од оние кои примале хемотерапија. Просечното општо преживување за овие пациенти беше 17,6 месеци, што е највисокиот просек досега пријавен кај оваа група пациенти.

Истражувачите велат дека се надеваат дека идните наоди од испитувањето CheckMate 651, финансирано од Бристол Маерс Скиб, ќе покажат дополнителни придобивки од терапијата кај пациенти со напреднат рак на главата и вратот.

„И покрај недостатокот на статистичко значење, овие резултати се клинички значајни“, рече професорот Кевин Харингтон, професор по биолошки терапии за рак на МЦП и консултантски клинички онколог во Ројал Марсден, кој го водеше испитувањето „Чекмејт 651“. „Needе треба да направиме подолго следење за да видиме дали можеме да покажеме придобивка за преживување кај сите пациенти во испитувањето“.

Извор:МЕТА