Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Советот на Народна банка, на редовната седница, го усвои Годишниот извештај за 2023 година

Советот на Народна банка

Советот на Народната банка, на редовната седница одржана на 25 април 2024 година, го усвои Годишниот извештај на Народната банка за 2023 година, во кој се наведува дека мерките и политиките на Народната банка спроведени минатата година, овозможија успешно одржување на стабилноста на девизниот курс и справување со инфлацијата, којашто …

Прочитајте повеќе »

Поскапе осигурувањето за регистрација на возила за 15 отсто

Возила пат

Цените поскапеа за 15,4 отсто за товарните возила и за колите со моќност над 44 киловати Осигурувањето за регистрација на возила од вчера поскапе за 15 отсто. Новите цени ќе важат за товарните возила и за коли со моќност над 44 киловати, додека цената за возилата под 44 киловати останува …

Прочитајте повеќе »

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ

РС Македонија е посветена и останува цврсто на определбата за спроведување на структурните реформи. Реформите се дефинирани заедно со меѓународните партнери и значајна поддршка во нивната имплементација е потврдена од Светската банка преку новата четиригодишна Рамка за партнерство со кредитно портфолио од близу 700 милиони американски долари. Потврда за поддршка …

Прочитајте повеќе »

Народна банка обезбеди стабилност на денарот, инфлациските движења и банкарскиот сектор

Народна банка

Народната банка води соодветни политики, кои придонесоа за стабилизација на инфлацијата, курсот на денарот и одржување на стабилноста на банкарскиот сектор. Ова беше истакнато од страна на заменик генералниот директор на Меѓународниот монетарен фонд, Бо Ли, за време на состанокот со македонската делегација на Пролетните средби на ММФ и Светска …

Прочитајте повеќе »

„Фич“: Инфлацијата и натаму ќе забавува

Народна банка НБРСМ

Агенцијата прогнозира дека просечната стапка на инфлација во земјава ќе се намалува и во 2024 и 2025 година. Брзиот раст на платите, сепак, претставува нагорен ризик за инфлацијата Соодветната монетарна политика, стабилизирањето на цените на храната на светските берзи, како и временото замрзнување на цените на храната придонесоа за намалување …

Прочитајте повеќе »

Економски експерти со предлог решенија и политики за нов концепт на водење на економијата во државата

Тевдовски, Узунов, Беџети, Бишев

Вчера, се одржа јавна дискусија „Нова ера, нова надеж“ кадешто се разговараше за нов концепт на водење на економијата после соочувањето со најголемите здравствени, економски и воени шокови изминативе неколку години, во организација на Фондацијата „Фридрих Еберт“ – канцеларија Скопје (ФЕС). Учество на оваа дискусија зедоа универзитетските професори Драган Тевдовски, …

Прочитајте повеќе »

Битиќи: Со влезот во ЕУ просечната плата ќе изнесува 1.300 евра

Битиќи: Со влезот во ЕУ просечната плата ќе изнесува 1.300 евра

„Добросостојбата на граѓаните е императив и тоа сме го докажале тоа, се во нашата програма е околу подобрување на квалитетот на животот на сите граѓаните. Но, одиме и еден чекор понатаму, што ќе се случи една година по нашиот влез во Европската унија“, рече потпретседателот на СДСМ, Фатмир Битиќи во …

Прочитајте повеќе »

Германија: Повеќе работа не значи секогаш и повеќе пари

Германија: Повеќе работа не значи секогаш и повеќе пари

Откако актуелната влада го подигна нивото на социјална помош, се водат дебати дали воопшто се исплаќа да се работи. Во некои случаи одговорот навистина гласи: не. Кога во Германија се расправаше за т.н. граѓански надоместок, како што од почетокот на годината се вика помошта за невработените, секогаш се поставува прашањето …

Прочитајте повеќе »