Пари

Со 250 милиони евра, ЕБОР ја поддржува Северна Македонија во справувањето со последиците од КОВИД-19

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Оливер Спасовски на онлајн видео конференција, заедно со министерката за финансии Нина Ангеловска и министерот за економија Крешник Бектеши, одржаа состанок со претседателот на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), Сума Чакрабарти и неговите соработници, за состојбата со пандемијата на коронавирусот КОВИД-19 …

Прочитајте повеќе »

„Стандард и Пурс“: Корона кризата ќе го турне БДП на европската економија од 2 до 10 отсто

Целата светска економија, освен кинеската, поради пандемијата на корона вирусот ќе потоне во рецесија, а европскиот бруто домашен производ, БДП, ќе падне меѓу 2 и 10 отсто, зависно од тоа колку ќе трае кризата, предвидува „Стандард и Пурс“, американската компанија за финансиски услуги. Иако до неодамна аналитичарите предвидуваа стабилен раст на економијата, …

Прочитајте повеќе »

Сите документи потребни за аплицирање за бескаматните кредити на Развојна банка се достапни по електронски пат

Развојна банка, Управата за јавни приходи и Централниот регистар на Република Северна Македонија апелираат до фирмите коишто ја прибираат документацијата потребна за аплицирање на првата линија бескаматните кредити како една од мерките за КОВИД-19, тоа да го прават исклучиво по електронски пат. Документите коишто ги издава Централниот регистар како што …

Прочитајте повеќе »

БДП лани достигна 3,6 отсто, за 0,1 отсто повеќе од проекциите на Владата

Државниот завод за статистика ги објави податоците за трендот на бруто-домашниот производ, БДП, кој во последниот квартал на 2019 година, во споредба со истиот квартал во 2018 година, е повисок за 3,4 отсто, а вкупниот пораст на БДП за 2019 година изнесува 3,6 отсто, што ја надминува проектираната стапка на …

Прочитајте повеќе »

Стапката на невработеност падна за 3,2 отсто за една година и изнесува 16,6 отсто

Во Македонија се намалува бројот на невработените, а се зголемува на вработените. Тоа го покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика, од добиените резултати на Анкетата за работна сила за четвртото тримесечје од 2019 година. Според нив, активното население во Македонија изнесува 968.604 лица, од кои вработени се 807.362, а 161.242 …

Прочитајте повеќе »

Бизнис конфедерација: Корона вирус ќе предизвика остар пад во услужниот сектор, туризмот и индустријата

Корона вирус ќе предизвика остар пад во услужниот сектор, туризмот и индустријата, нарушувања во синџирот на снабдување, ослабена побарувачка за стоки и пад на довербата на потрошувачите, се вели во соопштението на Бизнис конфедерацијата на Македонија. „Ковид-19 (коронавирус) се рашири насекаде низ светот без исклучок, треба да бидеме реални и …

Прочитајте повеќе »

Корона вирусот ја „грипоса“ светската економија, ќе имa ли поседици и за нас?

Појавата на првиот случај на заболен од корона вирус во Македонија ги донесе првите симптоми на „грип“ на економијата, а први на удар се туристичкиот и транспортниот сектор, пишува „Порталб.мк“. Ден по потврдување на првиот случај на заболен од корона вирус во земјва – заѕвонеа и првите телефонски јавувања во туристичките …

Прочитајте повеќе »

Годишните сметки и финансиски извештаи ќе може да се достават хартиено во УЈП и електронски

Централниот регистар информира дека на 27, 28 и 29 февруари и на 16 март годинава ќе врши прием на годишни сметки и финансиски извештаи за 2019 година од 08 до 20 часот. „Mикро и мали субјекти, што нема да достават годишна сметка во хартиена форма во законскиот рок, ќе имаат …

Прочитајте повеќе »