Пари

Фирмите добија 236,4 милиони евра поврат на ДДВ во првите седум месеци

Преку 14,5 милијарди денари или 236,4 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ кон фирмите. Согласно податоците на Министерството за финансии, повратот на ДДВ кон фирмите заклучно јули е поголем за околу 14,5% во однос на лани. Заменик министерката за финансии Ширет Елези вели …

Прочитајте повеќе »

Народна банка оценува дека движењата во економијата се поволни

Поволните поместувања во економијата се забележани во периодот април – мај годинава, видливи преку забрзаниот раст на трговијата и продолжување на растот на индустријата, велат од Народна банка. -Тековно расположливите високофреквентни податоци за периодот април-мај 2019 година главно упатуваат на продолжување на поволните поместувања во економијата, видливи преку забрзаниот раст …

Прочитајте повеќе »

Се поголем број на граѓани пријавуваат до УЈП за неиздавање на фискални сметки

Управата за јавни приходи информира за неправилностите коишто од почетокот на мерката поврат на 15 отсто од пресметаниот ДДВ, граѓаните ги пријавуваат на бројот 198. „Од 1 јули 2019 година, најзабележителни се пријавите за неиздавање на фискални сметки, како и за сметки коишто граѓаните не можат да ги скенираат. Најголем …

Прочитајте повеќе »

Апликацијата „МојДДВ“ до сега ја симнале близу 58.000 граѓани, биле прочитани вкупно 433.204 сметки

Вкупно 57.973 корисници ја симнале апликацијата „МојДДВ“ од веб-страницата на УЈП од нејзината промоција на 1 јули заклучно со утрово, информираше директорката Сања Лукаревска. За истиот период биле прочитани вкупно 433.204 сметки за остварен промет во вредност од околу 240.978.000 денари, со околу седум милиони денари поврат на ДДВ или …

Прочитајте повеќе »

Преземете ја апликацијата МојДДВ и остварете го правото за поврат на ДДВ

Апликацијата МојДДВ е достапна за преземање преку линкот МојДДВ. Сите граѓани кои се регистрирани на системот е-Персонален данок, преку апликацијата МојДДВ ќе имаат можност да гo скенираат баркодот од фискалните сметки и да го остварат правото на поврат на 15% од износот на платениот ДДВ. Граѓаните кои не се регистрирани, можат …

Прочитајте повеќе »

Од денеска скенирајте сметки, ќе се враќа ДДВ

Мерката за поврат на 15% од ДДВ на годишно ниво може да врати и до близу 500 евра кај семејство. Очекувањата се различни, оценките поделени. Ако имате над 15 години, мобилен телефон и трансакциска сметка, регистрирајте се во Управата за јавни приходи, симнете ја апликацијата „Мој ДДВ“ сликајте го бар …

Прочитајте повеќе »

Владата очекува граѓаните да станат инспектори за враќање на ДДВ

Владата очекува граѓаните да се однесуваат како инспектори по 1 јули откако ќе стапи на сила Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност на физичките лица. Во образложението се вели дека намалувањето на даночната евазија е основната причина за донесување на овој закон. „Со донесувањето на Законот за …

Прочитајте повеќе »

Ангеловска-Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Денарот е стабилен, а монетарната стратегија на одржување стабилен курс на денарот во однос на еврото е оптимална за нашата економија и компатибилна со нејзините структурни карактеристики, оценува во изјава за МИА, гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска по повод 27 години монетарна самостојност и воведување на денарот. -И денес, …

Прочитајте повеќе »