Пари

Владата размислува субвенциите до 3.000 евра за нови автомобили да ги замени со намалување на ДДВ на 5 отсто

Министерството за економија и работната група за субвенциите за автомобили сериозно ја разгледуваат можноста наместо да доделуваат од 2.000 до 3.000 евра за носење на стариот нееколошки автомобил во отпад и набавка на нов автомобил, да го намалат ДДВ-то за увоз на нови или стари автомобили со еуро 5 и …

Прочитајте повеќе »

Растот на БДП изнесува 3,1 отсто во вториот квартал

Домашниот бруто-производ (БДП) во второто тримесечје од 2019 година е зголемен за 3,1 отсто, објави Државниот завод за статистика. Најголем пораст е забележан во секторите трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли, транспорт и складирање, објекти за сместување и сервисни дејности со храна од …

Прочитајте повеќе »

FINANCE THINK: Министерката за финансии да ги сподели со јавноста своите ставови по неколкуте отворени прашања

Поради отсуството на фокус врз економијата во целиот период по формирањето на тековната влада, како и поради подигнатите очекувања за „година на економијата“, пред министерката за финансии се исправени големи и клучни предизвици. Finance Think ја повикува министерката, што е можно поскоро по преземањето на должноста, да ги сподели со …

Прочитајте повеќе »

Од патарина во првото полугодие собрани над 18,2 милиони евра

Јавното претпријатие за државни патишта остварило раст на наплатата на патарина во првите шест месеци од годинава. Од овој надоместок се инкасирани над 18,2 милиони евра, што претставува зголемување од 3,6 отсто во споредба со првото полугодие од 2018 година. Ова јавно претпријатие од патарини планира да собере над 44,6 …

Прочитајте повеќе »

Веб апликација МојДДВ за увид во износот на поврат и бришење на фискални сметки достапна за граѓаните

Управата за јавни приходи ги известува граѓаните дека веб апликацијата МојДДВ е достапна на следниот линк https://mojddv.ujp.gov.mk. Веб апликацијата МојДДВ на граѓаните ќе им овозможи целосен увид во сметките што ги скенирале, односно во прометот остварен преку скенираните фискални сметки како и увид во износот на поврат од 15% од …

Прочитајте повеќе »

Со Мој ДДВ скенирани 9 милиони сметки, промет од 4,7 милијарди денари

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска при посета на Штип изјави дека од стартот на мерката Мој ДДВ, од почетокот на минатиот месец досега се скенирани девет милиони фискални сметки. Според неа, остварениот промет е околу 4,7 милијарди денари. Таа посочи и дека првпат државата директно враќа пари …

Прочитајте повеќе »

Фирмите добија 236,4 милиони евра поврат на ДДВ во првите седум месеци

Преку 14,5 милијарди денари или 236,4 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ кон фирмите. Согласно податоците на Министерството за финансии, повратот на ДДВ кон фирмите заклучно јули е поголем за околу 14,5% во однос на лани. Заменик министерката за финансии Ширет Елези вели …

Прочитајте повеќе »

Народна банка оценува дека движењата во економијата се поволни

Поволните поместувања во економијата се забележани во периодот април – мај годинава, видливи преку забрзаниот раст на трговијата и продолжување на растот на индустријата, велат од Народна банка. -Тековно расположливите високофреквентни податоци за периодот април-мај 2019 година главно упатуваат на продолжување на поволните поместувања во економијата, видливи преку забрзаниот раст …

Прочитајте повеќе »