Македонија очекува да стане полноправна членка на НАТО Алијансата во првиот квартал од 2020 година, рече на прес-конференција националниот координатор Стево Пендаровски.

Тој посочи дека пристапните разговори би требало да завршат до крајот на годинава, а потоа ќе се чека ратификација во грчкиот парламент.

– Очекуваме пристапните разговори да завршат до Нова година и потоа целиот процес ќе се префрли во грчкиот парламент и во парламентите на останатите земји-членки. Ратификацијата би требало да трае наредна година, за да станеме членка на НАТО во првиот квартал на 2020 – рече Пендаровски.

Владата на денешната седница го усвои концептот на Националната структура за водење на процесот за зачленување на Република Македонија во НАТО.

Трошоците за Македонија за обврските кон НАТО ќе изнесуваат не повеќе од 500 илјади евра на годишно ниво, рече Пендаровски и додаде дека тоа зависи од бруто домашниот производ и од ресурсите на земјите-членки на Алијансата.

Извор: МЕТА