Петков: Бугарија ја поддржува Македонија во напорите за влез во ЕУ и НАТО

Бугарскиот амбасадор Иван Великов Петков на 8-та седница на Комисијата за европски прашања во Собранието претпладнево порача дека Бугарија ги поддржува напорите на Македонија за членство во ЕУ и НАТО, но рече дека мора да се спроведат итните реформи за тоа да се оствари.

Петков ги образлагаше приоритетите и програмата на бугарското претседателство со ЕУ во првата половина на годинава.

– Бугарија ги поддржува напорите на владата на Зоран Заев, опозицијата и граѓанскиот сектор за постигнување на највисоките национални цели, членство во ЕУ и НАТО и тоа да се случи за време кога со Европскиот совет претседава токму Бугарија. Меѓутоа за ова да се случи мора да се спроведат итните реформи. Бугарија за време на претседателството со ЕС, ќе работи на зголемување на контактите меѓу земјите од Западен Балкан и подобрување на релациите меѓу нив – истакна бугарскиот амбасадор.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Градоначалникот Христоски на средба со министерот Нуредини, се решава проблемот со крушевската депонија

Градоначалникот на општина Крушево, Томе Христоски присуствуваше на средба со министерот за животна средина и …