По мандатот, Коце Трајановски се подновил со куќа

Рекреативците што шетаат на кејот на Вардар, гостите во хотелот „Русија“ и посетителите на паркот на езерата, од неодамна имаат поглед на новата куќа на поранешниот скопски градоначалник Коце Трајановски, која се наоѓа на спротивната страна на реката Вардар во населбата Керамидница. Објектот е на самиот кеј на реката Вардар и има поглед кон населбата Аеродром.

Куќата е на два ката и според податоците од Катастар, има вкупна површина од 392 квадратни метри, заедно со подрумските простории и со терасите. Сѐ уште не е вселена и ѝ се доуредуваат внатрешноста и дворот. Трајановски може да се види како ја посетува заедно со луѓето што нудат градежни или занаетчиски услуги, или како работи во дворот.

За оваа нова градба била издадена градежна дозвола на 31 март 2017 година. Историските сателитски снимки на Гугл покажуваат дека темелите почнале да се копаат во јули истата година, а градежните работи стартувале во септември, во последните месеци од мандатот на претходниот градоначалник. Според снимката од 14 јуни 2018 година, таа веќе имала покрив, а Трајановски станал нејзин сопственик на 25 јуни.

Купена преку фирма со годишен промет од 10 денари

Трајановски ја посетува куќата и дава насоки како да се доврши | Фото: БИРН

Коце Трајановски, всушност, не е директен сопственик на куќата, туку таа е во сопственост на фирма што тој ја купил минатата година заедно со својата сопруга. Компанијата се вика „Природна органска храна ДОО“ и на нејзино име се водат три катастарски парцели во Керамидница, со вкупна површина од 1.895 квадрати. На една од парцелите се гради објектот.

Фирмата според податоците од Централниот регистар била основана на 14 јануари 2014 година од дипломирана уметница од Скопје, која тогаш имала 29 години и била регистрирана на нејзината домашна адреса во Општина Карпош. По преземањето минатата година, нејзиното седиште било префрлено на адресата на семејството Трајановски во населбата Автокоманда.

Освен што поседува три парцели во Скопје и што градела куќа на едната од нив, компанијата ниту се среќава во системот за јавни набавки, ниту има интернет-страница, ниту некаде може да се најде информација како потенцијалните купувачи на природна органска храна може да стапат во контакт со неа.

Во целото свое постоење, компанијата имала исклучително ниски приходи, а големи трошоци, покажуваат податоците што БИРН ги обезбеди од Централниот регистар. Така, во првата година од основањето имала годишен промет од 10 денари, а расход од речиси 75 илјади денари. Најголеми приходи имала во 2015 година, 205 илјади денари, но расходите ѝ биле 850 илјади. Вкупно за пет години фирмата заработила 6.119 евра, а имала трошоци од 31.981 евро, што значи наталожила загуби од 25.860 евра.

И покрај постојаното работење со загуба, компанијата изградила куќа од речиси 400 квадрати, а потоа таа куќа преминала во рацете на Трајановски. Но, затоа тековните средства (пари во кеш,резерви, побарувања итн) ѝ се зголемиле од 769 евра во 2017, на речиси 297.000 евра следната година, во која градоначалникот ја презел сопственоста.

За сето тоа време „Природна органска храна“ имала еден вработен, прво уметницата како управителка, а потоа самиот Коце Трајановски, исто така како раководно лице. Месечните плати им изнесувале од 4 до 12 илјади денари.

Целиот текст ТУКА

Извор: Призма

Прочитајте повеќе

Царина Богоев

Богоев: Побрз транспорт и заштеда на време и средства преку стекнување статус на Овластен економски оператор

Заштеда на време и трошоци, помалку физички контроли, предност во царинење и избор на место …