Струшките вечери на поезијата

Поетот Зоран Анчевски за збирката „Збунети компаси“ ја доби наградата „Браќа Миладиновци“

Македонскиот поет и книжевен преведувач Зоран Анчевски со поетската збирка „Збунети компаси“ е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска збирка помеѓу две фестивалски изданија што ја доделува организацијата на поетскиот фестивал „Струшки вечери на поезијата“.

По наградувањето на стихозбирката „Небесна пантомима“ во 2018 година, ова е втор пат Анчевски да ја добие оваа награда.

Збирката „Збунети компаси“, како што соопштуваат од фестивалот, беше оценета за најдобра меѓу двете фестивалски изданија од вкупно пристигнатите 39 наслови.

„Поетската книга „Збунети компаси“ (Или-Или, 2021) е зрело и интимно, во извесна смисла и исповедно поетско, односно автопоетичко огласување на Зоран Анчевски. Книгата е доследно изградена како суштествено лирски, поетски израз во рамновеесието на сензуалната доживелица на мигот и воедно мигот на медитативната сосредоточеност во наслушнувањето на душевните напливи. Лирскиот израз на Анчевски во оваа поетска книга се огласува од средиштето на длабоката вкотвеност во појавноста на светот што нѐ опкружува, среде нејзината мена, која е воедно и тежиште на јарболот на аксиолошката вертикала по која угоре заблазува и удолу, пред стрмоглавоста, зазира духот“, се вели во описот за одлуката на жирито.

Анчевски има објавено девет поетски збирки што се високо оценети и наградени со различни награди во земјата и во странство, а покрај тоа е автор и на голем број есеи, критички осврти, и студија од доменот на книжевната теорија. Избори од неговата поезија се преведени и објавени на над дваесет јазици во значајни странски списанија и антологии. Тој е член е на Друштвото на писатели на Македонија, бил двапати секретар на македонскиот ПЕН центар и е негов актуелен претседател.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

Зарина Првасевда

Зарина Првасевда ја пее „Билбил пее во планина“ на врвот Пелистер (ВИДЕО)

Уживајте во неверојатната изведба на Зарина Првасевда, која ја  пее „Билбил пее во планина“ на …