Hyundai ја претстави четвртата генерација на својот глобален бестелер во сегментот на урбани теренци.  Она што прво ќе Ви го привлече вниманието е потполно нов и радикален дизајн на возилото кој ги следи Sensuous Sportiness насоките на Hyundai, но оди чекор понатаму и применува детали кои се како што се новите Parametric Hidden Lights на предниот дел.

Со должина од 4500 мм и ширина од 1865 мм, Tucson е за 20мм подолг и 15мм поширок од порано, со меѓуоскино растојание од 2680мм, продолжено за 10 мм. Купувачите можат да изберат меѓу 17 и 18 инчни и 19 инчни тркала и двобојни комбинации на бои.

Интериерот исто претставува радикално отстапување од претходните модели на Hyundai, со минималистички, „слоевит“ дизајн. Hyundai претстави нова ‘Multi-Air Mode Technology’, која ги комбинира директните и индиректните отвори за воздух за да го намали просторот што го зафаќаат и да овозможи понежен проток на воздух.

Најголемиот дел од физичките контроли се отстранети, со пристап до контролите за инфо-забава и греење преку вертикално монтиран екран на допир од 10,25 инчи. Исто така, постои и дигитална табла од 10,25 инчи, амбиентално осветлување што може да се конфигурира и безжичен полнач за паметни телефони.

Во поглед на моторите, се нуди благ хибриден бензинец се нуди со 148 КС и 178 КС, додека дизелот произведува 134 КС. Бензинските единици испраќаат енергија преку шестстепен мануелен или седумстепен автоматски менувач, а дизелите го користат автоматскиот менувач. Beе се нудат електрифициран бензинец од 148 КС и дизел од 113 КС, и двајцата со шестстепен рачен. Погонот на четири тркала е опционален кај повеќето погонски единици.