Прилеп: Прва самостојна изложба на младиот прилепски уметник Филип Цакоски

Прилеп: Прва самостојна изложба на младиот прилепски уметник Филип Цакоски

Во ЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп, во среда 20.04.2022 од 19.30 часот во Ликовната галерија од ЦК „Марко Цепенков“ ќе биде отворена изложбата „Персона“, од прилепскиот уметник Филип Цакоски.

Самиот уметник за изложбата ќе каже:

„Изложбата ‘Персона’ е проследување (втор дел) на концептот ‘Обвивки’-2021, продлабочување во битието позади физичкиот изглед и како човекот се претставува. Внатрешните потреби, пориви, скриени или навидум  заборавени желби, фантазии и незадоволства- како сила која во позадина управува со нашата личност (персона) која ја креираме пред другите.

Патот кон целосна искрена личност, според Јунг, е пред се’ сознавање дека таа постои, помирување со неа и нејзината тежина. Самиот момент на прифаќање е почеток кон соединување со сето она што сме, свесно и потсвесно. Од оваа теорија, целта е симболично, да се прикажат личностите (обвивките) и сенките кои ги носат но и порака, за интроспекција, за воочување на се што е скирено во нас и прифаќање на истото, со намера да се пробие низ обвивките, надворешни и внатрешни“, вели Цакоски.

„Изложбата насловена како ‘Персона’ од вајарот Филип Цакоски, можеме да јаразгледуваме и како своевидно продлабочување на мотивите што го окупираа во претходната негова изложба ‘Обвивки’, но и како сосема самостоен концепт со нови перцепции.  Со оглед на тоа, што и за изложбата ‘Обвивки’ ја имав истата задача, ќе се обидам накусо да ги компарирам двете посотавки, ставајќи акцент на актуелната изложба.

Оваа изложба е можност да погледнеме во себе(не)совршенството, да навлеземе малку подлабоко во нас и да откриеме колку личности, колку лица и наличја криеме во нас самите. Тоа трагање кон внатрешните светови на самите нас, го обојува животот со смисла за постоењето..Од тие длабочини надоаѓа и уметничкиот порив кој Цакоски го материјализира преку своите дела и го подарува на публиката со цел да овозможи  на уметничка наслада, но и да поттикне, да запраша, да замисли, да порача…Добредојдовте во уметничкиот свет на Филип Цакоски“, вели поетот и новинар Филип Димкоски, кој ќе ја отвори изложбата.

Филип Цакоски е роден 1998 година во Прилеп. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, отсек вајарство, модул сценографија, во класата на проф. Жарко Башески.

Од 2020 година е член на ДЛУМ од 2020, учесник на повеќе групни изложби и настани, во и надвор од државата.

Ова е прва самостојна изложба на Филип Цакоски во Прилеп. Изложбата е поддржана од Министерството за култура, како дел од Годишната програма на ЦК „Марко Цепенков“.

Прочитајте повеќе

Две златни арени за „Домаќинство за почетници” на Горан Столевски

Две златни арени за „Домаќинство за почетници” на Горан Столевски

„Домаќинство за почетници“ може да се погледне на 19ти и 20ти јули во Кинотеката на …