Прилепскиот театар ја подготвува претставата за деца „Басни“

Во прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“, течат подготовките за претставата за деца „Басни“, во режија на Кирил Петрески.

  • Претставата е за деца која што како тема ги има басните. Басната е една од најстарите литературни родови. Верувам дека неа ја сакаат сите – децата, младите, но и возрасните луѓе. Во неа тие пронаоѓаат метафора на своето детство. Во басната се наоѓа чудесната метафора на детството, кога во свежата и бујна детска фантазија се создаваат поимите и сликите за вечните вистини. Во нив ги има поуките за животот, односите со другите луѓе, но не само со луѓето, туку и со сите суштества и со природата. Животните се вистинските јунаци на бајките, но преку нив се покажуваат човечките карактери, лукавството, зависта, алчноста, мудроста и наивноста, доброто и злото, правдата и неправдата, силата и немоќта и сето тоа е претставено метафорично, алегорично и сликовито. Како што рекол Лафонтен: „Се зборува во вселената“, а во една своја строфа вели: „Јас направив да зборува волкот, а на волкот да му одговара јагнето и отидов подалеку: дрвјата и растенијата кај мене станаа суштества што зборуваат.“ Во претставата ќе бидат сместени басните на неколку автори. Творецот или „таткото на басната“ Езоп, потоа Лафонтен, но и на нашиот Марко Цепенков кој што во своите записи од македонското народно творештво има сместено „мали приказни за животни“, како што тој ги нарекува – вели режисерот Кирил Петрески.

Во претставата ќе играат актерите играат Катерина Чакмакоска – Клинческа, Јасмина Мицовска – Станкоска, Наташа Наумоска – Ачански, Михајло Миленкоски, Александар Тодески и младата Надица Ѓорѓијоска.

Сценографија и костимите се на Александар Џинго, музиката е на Томе Темелкоски.

Премиерата на претставата е планирана за крајот на ноември.

Прочитајте повеќе

Царина Богоев

Богоев: Побрз транспорт и заштеда на време и средства преку стекнување статус на Овластен економски оператор

Заштеда на време и трошоци, помалку физички контроли, предност во царинење и избор на место …