Прилепскиот театар синоќа премиерно ја изведе претставата „Казимир и Каролина“

Пишува: Зоран Милошески

„За да ги оствари своите амбиции, жената мора да улови влијателен маж“.

„Сум бил член на сите партии и можам да кажам дека секаде е исто – секој за себе“.

„А љубовта сепак трае… додека не добиеш отказ“.

Ова се трите (нај)впечатливи парафразирани реплики од синоќешната премиера на претставата „Казимир и Каролина“, која прилепскиот театар „Војдан Чернодрински“ ја изведе на матичната сцена.

Претставата работена по текст на Еден Фон Хорват, а во режија на Нела Витошевиќ, само го потврди она што веќе неколку години наназад е констатација: дека ансамблот на театарот „Војдан Чернодрински“ од Прилеп, е составен од врвни индивидуалци кои функционираат како одличен колектив.

Кажано во најкратки црти…

„Казимир и Каролина“ е претстава за уништените соништа, во која десеттемина актери ја наведоа публиката да дојде до единствениот можен заклучок: остаревме чекајќи го подоброто утре!

Честитајќи им за одличната ролја на, пред сите, Димитар Ѓорѓиевски и Катерина Чакмакоска, ќе го речам она што неизбежно се наметнува само по себе, а тоа е дека после вонсериските „Клетници“ и „Пиреј“, прилепскиот театар ги подигна стандардите и критериумите за оцена на уметноста на повисоко ниво. И тие, барем во овој момент, се тешко достижни и за нив самите, исто како и за останатите театарски куќи од државата.

Почитувани актери од прилепскиот театар – честитки за вашата кадарност!

Прочитајте повеќе

Државниот врв положи цвеќе на гробот на Гоце Делчев

Државниот врв положи цвеќе на гробот на Гоце Делчев

Под силно полициско обезбедување денеска се одбележува 151 година од раѓањето на Гоце Делчев во …