ПРОГРАМА НА НАУЧНО КУЛТУРНИ СРЕДБИ

„ДЕСЕТ ДЕНА КРУШЕВСКА РЕПУБЛИКА“ 2019

 
30 Јули (вторник)

 

12:00

Прес конференција

Запознавање на јавноста со програмата на НКС „Десет дена Крушевска Република“ 2019

Локација: Скопје

31 Јули (среда)

 

18:00 – 18:30

Во чест на Крушевската Република – првата Република на Балканот

Доаѓање на коњаниците пред столбот на “Крушевската Република”

Локација: пред Столбот на Крушевската Република

20:00 „Заедничка трпеза“

Организација: Општина Крушево

Локација: Трпезарија на храм „Св. Богородица“

 

1 Август (четврток)

 

Отворање на НКС „Десет дена Крушевска Република “ 2019

 

10:00 Посета на спомен-куќата на Смилевскиот Конгрес и полагање цвеќе пред споменикот на Дамјан Груев
13:00 Изложба со традиционални влашки носии
18:00 – 18:30 Доаѓање на коњаниците пред столбот на Крушевската Република

Формирање на поворка – Делегацијата за полагање цвеќе предводена од коњаницата се движи кон Гумење, предводена од Воен оркестар при Армијата на Република Северна Македонија

18:30 – 19:30 Полагање цвеќе:

·         пред бистата на Веле Марков;

·         на гробот на Питу Гули;

·         на гробот на Тоше Проески.

·         пред споменикот на партизанските гробишта

·         Криптата на илинденските востаници

20:30 – 21:30 Церемонија на отворање на НКС „Десет дена Крушевска Република“ 2019

·         Интонирање на химната на Република Северна Македонија

·         Обраќање на Претседателот на Манифестацијата НКС „Десет дена Крушевска Република“ м-р Томе Христоски

·         Доделување на плакети

 

21:30 Огномет и импровизиран напад на градот и импровизација на пукање на црешовото топче
Целовечерен концерт на Влатко Стефаноски и Мирослав Тадиќ
Локација: плато на Гумење
2 Август (петок) Во чест на Илинден
09:30 – 10:00 Полагање на свежо цвеќе на гробот на Никола Карев
10:00 – 10:30 Полагање на свежо цвеќе на хероите на споменикот Слива
10:30 – 11:15 Панихида во храм „Св.Никола“
12:00 – 13:15 Во чест на Крушевската Република – првата Република на Балканот
12:00 – 12:10 Поздрав на коњаницата проследена со костимирана придружба
12:10 – 12:25 Полагање на цвеќе и венци на Мечкин Камен
12:25 – 12:30 Интонирање на химната на Република Северна Македонија
12:30 – 12:45 Обраќање на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев
12:45 – 13:15 Културно – уметничка програма
Локација: Мечкин Камен
13:15 Коктел

Локација: хотел Панорама Спа

3 Август (сабота) Манифестација посветена на унгарската култура
15:00-15:30  Полагање на венци на спомен плоча во чест на загинатите од 1956г.
Локација: Детско одморалиште „Бегова Корија“
17:00-18:30 Промоција на книга посветена на бегалците од1956 година “Под Пазувите на Коријата”
Локација: Дом на Култура „Наум Наумовски Борче“
20:30-21:30 Настап на народен оркестар и фолклорна група
Локација:Градски плоштад „Никола Мартиноски“
4 Август (недела) Манифестација посветена на влашка култура и традиција
10:00 Полагање цвеќе на гробот на Тоше Проески
11:00 Трибина за пописот кој треба да се спроведе во Република Северна Македонија

Локација: хотел Панорама Спа

18:30 Промоција на компакт диск (ЦД) со влашки песни
19:30 Презентација на книга
20:00 Вечер на влашки песни

Локација: Градски плоштад „Никола Мартиноски“

5 Август (понеделник) Концерт на Влатко Груески – тенор
18:00 Локација: Спомен куќа “Тодор Проески”
   
6 Август (вторник) Хор „Злата Мегленска“
21:00 Целовечерен настап на хорот со мешан репертоар
  Локација:  Градски плоштад „Никола Мартиноски“
7 Август (среда) Театарски претстави во изведба на Театар Провокација
19:00 ”Зеленковци” – претстава за деца
20:00  “Првин ке ме земиш, па после ке ме ……” – претстава за возрасни
  Локација: Летна сцена (Музеј на народно ослободителната борба)
8 Август (четврток) Настап на бенд
20:30 Настап на групата „Бона Деа“
  Локација:  Летна сцена (Музеј на народно ослободителната борба)
9 Август (петок) Концерт на триото Шербет + DJ Галоски
21:00 Локација: Градски парк Крушево
10 Август (сабота) Затворање на Манифестацијата НКС „Десет Дена Крушевска Република “ 2019
20:30 Целовечерен концерт на Викторија Лоба
22:30 Церемонија на спуштање и засолнување на бајракот и почесна стрелба за хероите на Илинден и Крушевската Република
Локација: Пред споменик „Македониум“