Роберта Мецола- нова претседателка на Европскиот парламент

Малтежанката Роберта Мецола е избрана за нов претседател на Европскиот парламент (ЕП). Од 690 присутни, за неа гласале 458 пратеници.

Прифаќајќи ја функцијата, Мецола истакна дека сака луѓето да го вратат чувството на верба и ентузијазам за европскиот проект.

„Во следните години, луѓето ширум Европа ќе бараат од нашата институција водство и насоки, додека другите ќе продолжат да ги тестираат границите на нашите демократски вредности и европски принципи. Мораме да се бориме против негативниот наратив кон Европската унија, кој се прифаќа толку лесно и брзо“, рече Мецола во своето обраќање по изборот.

Таа ја презеде функцијата претседател на Европскиот парламент откако на 11 јануари годинава почина нејзиниот претходник

Мецола е пратеничка на Малта во Европскиот парламент од 2013 година. Во ноември 2020 година беше избрана за прв потпретседател на оваа институција, а по смртта на Сасоли стана в.д. претседател на Европскиот парламент.

Претседателот на Европскиот парламент има мандат од две и пол години. Улогата на оваа функција подразбира претседавање со дебатите и активностите на Европскиот парламент.

Прочитајте повеќе

Заседава Советот за општи работи на ЕУ

Министрите на Европската унија на денешната седница ќе ја подготват агендата на претстојниот Европски совет …